Index Vakbarát Hírportál

Visszafoglalta Palmürát az Iszlám Állam

2016. december 11., vasárnap 19:16

Visszavette az irányítást az Iszlám Állam a szíriai Palmüra városa felett. A várost kilenc hónapja foglalták vissza a szír kormány katonái orosz segítséggel - írja a Guardian.

Oroszország korábban közölte, hogy az Iszlám Állam katonáit Palmüra külvárosán kívül tartották többek között több mint hatvan légi támadásnak köszönhetően. A brit Observatory for Human Rights (SOHR) szerint viszont vasárnap az Iszlám Állam harcosai visszavonulásra kényszerítették a kormány erőit, és csaknem az egész város felett átvették az irányítást. Az orosz hadügyminisztérium közleménye szerint több mint 300 ISIS-harcost ölt meg az orosz hadsereg és 11 tankot pusztított el. A szír hadsereg Aleppóból csoportosított át csapatokat Palmürába.

Az ISIS 2015 májusától idén márciusig tartotta ellenőrzés alatt Palmürát. Régészek szerint az elmúlt két és fél évben felbecsülhetetlen értékű műemlékeket pusztítottak el, sokszor az UNESCO Világörökség részét képező történelmi helyszíneken is (Palmüra is ilyennek számít).

Amellett, hogy Észak-Irakban római és asszír kori műemlékeket pusztítottak el, a szomszédos Szíria Palmüra nevű romvárosában is ősi templomokat és épületeket robbantottak fel a szélsőségesek, bár a visszafoglalás után kiderült, hogy a város nagy része még így is épségben megúszta. Feltételezhetően egyébként se mindent pusztítanak el a terroristák, hiszen műkincsek eladásából is finanszírozzák a tevékenységét.

Rovatok