Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam olyan rakétát zsákmányolt, amivel a jugoszlávok 1999-ben lelőtték az amerikai Lopakodót

2016. december 14., szerda 21:17

Az Egyesült Államokat jobban kiakasztotta az Aszad mögött álló koalíció trehánysága, mint kegyetlensége

Nagyjából ez derült ki Stephen Townsend altábornagy, az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció amerikai parancsnokának szerdai sajtótájékoztatóján. Miközben ugyanis Townsend szerint Aleppó ostromának lezárulása nem befolyásolja érdemben a Kalifátus elleni harcot, addig az már igen, hogy Palmüránál a szír kormányerők komoly haditechnikát hagytak hátra a történelmi emlékekben bővelkedő várost lerohanó IS-nek. 

Az USA elsősorban amiatt aggódik, hogy az IS komoly légelhárító felszerelésre tett szert. Eddig ugyanis a dzsihadisták legfeljebb vállról indítható rakétákra és szovjet ZSZU-23-as gépágyúkra tudták rátenni a kezüket, melyek csak alacsony magasságban jelentettek fenyegetést a szövetséges repülőgépekre és drónokra. Most azonban - ahogy azt az Oryx haditechnikai blog egy IS-propagandavideóban kiszúrta - a T4-es légibázis közelében egy egész Sz-125-ös légvédelmi rakétaüteget kerítettek kézre a dzsihadisták. 

Mint a legtöbb katonai felszerelés, természetesen az Sz-125-ös is szovjet exportként került Szíriába; a légvédelmi rendszert még a hatvanas évek elején fejlesztették ki, de igen időtállónak bizonyult - a jugoszláv légvédelem ezzel lőtt le 1999-ben egy amerikai F-117-es lopakodó bombázót. Nagy kérdés, hogy az IS-nek sikerült-e épségben lerohannia a T4-es bázis légvédelmi lokátorát is, enélkül ugyanis nem sokat érnek a rakéták. 

Townsend szerint a veszély "kezelhető mértékű", azaz az amerikai bombázók képesek lesznek megsemmisíteni a légvédelmi fegyvereket, amint azok felbukkannak. Az Iszlám Állam egyébként nem csak légvédelmi rakétákat, hanem legalább 20 harckocsit, több páncélozott járművet is zsákmányolt - az amerikai tábornok ígérete szerint ezek sorsa sem lehet kétséges. 

Ahogy arról részletesebben írtam, az Aleppó ostroma miatt valószínűleg csak csekély harcértékű milíciákból álló kormányerők vasárnap adták fel az ostromlott Palmüra városát, és az IS harcosai elkezdték a kulcsfontosságú, orosz gépek által is használt T4-es katonai reptér ostromát is. Szerdai jelentések szerint a bázis körüli stratégiai kulcspozíciókért jelenleg is heves harcok folynak.

(Reuters)

Rovatok