Index Vakbarát Hírportál

Hét megrázó Twitter-üzenet, ami tanúsítja: Aleppó a földi pokol

2016. december 16., péntek 07:11

A szíriai Aleppó régóta ostrom alatt áll, ami a civileket sem kíméli. Most épp Aszad katonái foglalják vissza a lázadóktól a várost, ami Aszad, az Iszlám Állam, az oroszok, Irán és Amerika érdekeinek van kiszolgáltatva; és bár csütörtökön megkezdődött a város evakuálása, ám eddig csak pár száz civilt tudtak kimenekíteni. Nézőponttól függ, hogy az ember kit tart hibásnak a kialakult helyzetért, illetve kinek a narratíváját fogadja el – az viszont biztos, hogy mára Aleppó szinte szellemvárossá vált. A keleti része most épp így néz ki (az orosz RT felvétele):

Közben civilek százai halnak meg minden nap, az ottani emberek szenvedését pedig a Twitter-üzeneteik írják le legjobban. Ezekből gyűjtöttük össze a legkifejezőbbeket.

1. Hideg van

Mínusz három fok, elképzelni sem tudjátok, hogy reszketnek a családok, még akkor is, ha kapnak takarót, írja egy helyi újságíró

2. Evakuálásra várva

3. Búcsú

A szöveg: "Végső üzenet. Nagyon elszomorít, hogy nincs senki a világon, aki segítene, senki nem ment ki engem és a lányomat. Viszlát." (A Twitter-fiókot egy édesanya üzemelteti, aki a saját és lánya nevében twittel. Érdemes elolvasni a bejegyzéseit, megrázóak.

4. Csak azért éltem túl eddig, mert ezt a házat pont nem bombázták

De bármikor megtehetik, mondja a BBC-nek nyilatkozó férfi, akinek a beszéde közben is hallhatók a robbanások.

5. Közelednek a katonák

Az alábbi videóban egy férfi arról beszél, hogy Aszad emberei közelednek felé, és nincs hová mennie. "Ne higgy a nemzetközi közösségben. Ne hidd, hogy nekik nem jó, ami itt megy.  Hogy itt minket megölnek. Hogy a történelem legdurvább népirtása megy itt. (...) Oké. Ez az élet. De legalább tudjuk, hogy szabadok vagyunk. Hogy szabadságot akartunk. De ez a világ nem akar szabad embereket" (A CNN itt gyűjtött össze még több búcsúüzenetet.)

6. Ugyanez a férfi a lányáról

Szerettem volna, ha a lányom banánt kóstolt volna. Szereti az ilyesmit. Még nem evett. Lehet, hogy nem fogom tudni megtenni már.

7. Samantha Power, Amerika ENSZ-nagykövete beolvas Szíriának, az oroszoknak és Iránnak

"Maguk tényleg képtelenek arra, hogy szégyelljék magukat? Nincs semmi, ami miatt elszégyellik magukat? Nincs olyan civilek elleni barbárság, gyerekek kivégzése, ami bekúszik a bőrük alá, ami miatt kiborulnak egy kicsit? Amiről nem hazudnak?

+1: Minden csak kamu

Természetesen az ellenoldal is jelentkezett, és azt állítja, hogy a nagy búcsúüzenetek egy megszervezett pr-stratégia elemei, és valójában aktivistákról van szó, nem aleppói civilekről.

Rovatok