Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették az evakuálást Aleppóból

2016. december 16., péntek 08:15

Az Aszad-kormány délelőtt felfüggesztette a polgári lakosság evakuálását a kormányerők által visszafoglalt Aleppóból. A Damaszkusz (a szír állami tévé) arra hivatkozik, hogy a lázadók megszegték a tűzszüneti megállapodást, mert megakadályozták a civilek kimentését két, a lázadók által ellenőrzött szíriai városból, illetve a lázadók állítólag foglyokat próbáltak ejteni a várost elhagyók közül.

A Sky News twittere szerint a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold embereit felszólították, hogy hagyják el az evakuálandó környéket.

A BBC idézi a WHO egyik, a térségben tartózkodó munkatársát, aki szerint a betegek és sérültek tervezett evakuálását orosz utasításra állították le, de nem indokolták semmivel. A helyzet jelenleg teljesen áttekinthetetlen, de arról a környékről, ahol a civilek a buszokra várnak, robbanásokat hallottak. Más források szerint a kormánypárti milíciák rálőttek a városrészt elhagyó buszokra.

Péntek reggelig a tűzszünetnek köszönhetően 6000 embert sikerült kimenekíteni , de az ENSZ további 50 ezer – 40 ezer civil –, a város keleti részében rekedt emberről tud.

Az orosz légierő által támogatott szír csapatok szinte az összes, a lázadók által ellenőrzött városrészt visszafoglalták, de Damaszkusz és Moszkva is tagadja, hogy a hadműveletek során civileket céloztak volna.

Az amerikai kormány szerint viszont a damaszkuszi kormány vérengzést rendez Aleppóban. John Kerry külügyminiszter szerint már csak abban lehet reménykedni, hogy az orosz légierő által támogatott Aszad-rezsim hajlandó konstruktívan részt venni a genfi béketárgyalásokon, és befejezni a saját népe öldösését.

Az evakuációt koordináló Nemzetközi Vöröskereszt még az evakuáció felfüggesztése előtt kinyilvánította szándékát, hogy folytatódjon az Aleppóban rekedt kétségbeesett emberek kimenekítése, és hogy mindent megtesznek annak folytatásáért. (BBC)

Rovatok