Index Vakbarát Hírportál

Aleppó: felégették a buszokat, az oroszok vétóznak

2016. december 18., vasárnap 18:03 | aznap frissítve

Az oroszok nem járulnak hozzá, hogy az ENSZ megfigyelőket küldjön az orosz-iráni-szíriai ostrom alatt álló Aleppóba, az ottani evakuálások felügyeletére. Maga az evakuálás pedig ismét megakadt egy időre, miután ismeretlenek felgyújtották az egy másik városba, a polgári lakosság kimenekítésére küldött buszok nagy részét. 

Az aleppói kitelepítés egyik feltétele ugyanis az volt, hogy a kelet-szíriai Ídlibben is evakuálják a sebesülteket és betegeket, cserébe azért, hogy a felkelők feladják aleppói állásaikat. De az utóbbi városba tartó evakuációs konvojból csak néhány busz és a Vörös Félhold segélyszervezet pár járműve érte el a felkelők által uralt városrészt, ahonnan egy korábbi megállapodás alapján elvinnék az embereket – írta a Reuters.

Arról egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg, hogy pontosan kik támadták meg a konvojt. A szír ellenzék egyik fő szervezetének számító Szíriai Szabad Hadsereg szerint nem ők voltak, de nem tudják, pontosan kik, mindenesetre elítélik őket.

A szíriai kormányzati média az iszlamista an-Nuszra Frontot vádolta meg a gyújtogatással, de a helyi lakosok állítása szerint nem ez a csoport volt a tettes. Ellenzéki fegyveresek szerint a szíriai kormányerők emberei is részt vehettek a támadásban, de ezt sem erősítették meg más források.

A támadás ellenére azonban este folytatódott az aleppói evakuálás a Reuters szerint, néhány busz elhagyta a város ostromlott keleti részé. A buszokon ellenzéki fegyveresek és családtagjaik jöhettek el a szétlőtt városból. Ez azonban még messze nem a kimenekítés utolsó stádiuma, becslések szerint még 15 ezren várnak a buszokra. 

A szíriai Aleppó régóta ostrom alatt áll, ami a civileket sem kíméli. Most éppen Bassár el-Aszad katonái foglalják vissza a felkelőktől a várost, ami Aszad, az Iszlám Állam, az oroszok, Irán és Amerika érdekeinek van kiszolgáltatva. Itt olvashat hét megrázó Twitter-üzenetet, ami tanúsítja: Aleppó a földi pokol. Arról itt írtunk, hogy mi jöhet most Aleppóban és Szíriában.

Akik egyelőre biztosan nem fognak jönni, azok az ENSZ-megfigyelők, akiknek Aleppóba küldését Oroszország meg fogja vétózni a világszervezet Biztonsági Tanácsában. Legalábbis az orosz ENSZ-nagykövet ezt közölte, Moszvka szerint ugyanis a megfigyelőkre vonatkozó francia javaslat "egy katasztrófa". Arra is utalt, hogy előállnak majd egy saját tervvel, de hogy ez mégis mit fog takarni, nem árulta el.

Rovatok