Index Vakbarát Hírportál

Merkel feketére változtatta a borítóképét Facebookon

2016. december 19., hétfő 23:19 | aznap frissítve

A francia államfő együttérzéséről biztosította a németeket, a szélsőjobboldal képviselője pedig a kancellárt hibáztatja. Trump iszlamista terrorról beszél, pedig a hatóságok nem erősítették meg, hogy terrortámadás történt.

A berlini karácsonyi vásáron történt tragikus eseményeket visszafogottan kezelték a német politikusok. Angela Merkel egyelőre nem szólalt meg, azonban magyar idő szerint 22:50-kor feketére változtatta a borítóképét a hivatalos Facebook-oldalán

A kommentelők közül többen azt kérdezik a kancellártól, hogy miért nem szólalt még meg, vagy miért nem ment azonnal a helyszínre. A német kormány szóvivője korábban annyit közölt, hogy a támadásról azonnal tájékoztatták Merkelt. 

„A franciák osztják a németek gyászát ebben a tragédiában, amely egész Európát sújta” – olvasható François Hollande francia elnök közleményében. Hollande „szolidaritását és együttérzését fejezi ki Angela Merkel német kancellárnak, a német népnek és a családoknak”.

Angelino Alfano olasz külügyminiszter is együttérzéséről biztosította a német népet, és leszögezte, hogy a berlini támadás nem fogja megváltoztatni a terrorizmus elleni küzdelemmel szembeni hozzáállásukat. A külügyminiszter szavai azért is érdekesek, mert a német hatóságok hivatalos közlése szerint még nem tisztázott a karácsonyi vásáron történtek mögötti indíték, így az sem, hogy terrortámadás volt-e Berlinben. 

Trump iszlamista terrorról beszél, a Fehér Ház óvatosabb

Donald Trump megválasztott amerikai elnök hétfő esti közleményében "horrorisztikus terrortámadásnak" nevezte a Berlinben történteket. Azt írja, hogy az Iszlám Állam és a többi iszlamista terrorszervezet továbbra is kínozzák a körülöttük élő keresztényeket, és a céljuk továbbra is a "globális dzsihád".

A közleményben leszögezi, hogy "ezeket a terroristákat és világszintű hálózataikat" az Egyesült Államoknak fel kell számolnia a "szabadságszerető" partnereivel. Trumpnál jóval visszafogottabb közleményt adott ki korábban a Fehér Ház. Ebben a leghatározottabban elítélték a történteket, amelyek terrortámadásnak tűnnek. A Fehér Ház azt is jelezte, hogy az amerikai hatóságok készek segíteni a berlini támadással kapcsolatos nyomozásban.

Trump a közlemény után természetesen Twitteren is megosztotta gondolatait az egy kaptafára felhúzott három esti erőszakos cselekedetről:

Ma terrortámadások történtek Törökországban, Svájcban, Németországban - és ez egyre csak rosszabb lesz. A civilizált világnak változtatnia kéne a gondolkodásán!

 Az a 140 karakterbe nem fért bele, milyen változást szeretne a gondolkodásban.

Német EP-képviselő: Merkel a hibás

Heiko Maas német igazságügyi miniszter Twitteren fejezte ki részvétét, és megjegyezte, hogy a szövetségi főügyész felel a nyomozásért. Maas sokkolónak nevezte a történteket. 

Berlin polgármestere, Michael Müller sokkolónak nevezte az eseményeket, és azt nyilatkozta, hogy drámai a helyzet, de uralják. 

Marcus Pretzell, a szélsőjobboldali AfD EP-képviselője néhány perccel a támadásról szóló hírek megjelenése után azt kérdezte Twitteren, hogy "mikor vág végre vissza a német jogállam", a téren elhunytakat pedig Merkel áldozatainak nevezte. 

Hétfő este csak egy magyar párt reagált

A magyar idő szerint hétfő este nyolc körül történt támadásra éjfélig a hazai politikai erők közül egyelőre csak Fodor Gábor liberális pártja reagált hivatalosan. "A Liberálisok elítélik a berlini karácsonyi vásár elleni brutális merényletet, együtt érzünk az áldozatok hozzátartozóival és szolidárisak vagyunk Németországgal" - írták az MTI-nek küldött közleményükben. 

A Liberálisok szerint a berlini támadás azt mutatja, hogy "még mindig nem készültünk fel megfelelően ezekre a gyáva és aljas támadásokra, nem megfelelő az európai titkosszolgálatok közötti adatcsere és együttműködés, a terror-elhárítás még mindig több lépéssel az elkövetők után jár".

Kedden hajnali egy órakor jelent meg az MTI-ben a Külgazdasági és külügyminisztérium közleménye is. "A magyar emberek mélységesen elítélik a gátlástalan és aljas berlini támadást, amelyre éppen akkor került sor, amikor Európa a legnagyobb keresztény ünnepre készül" - írta levelében Szijjártó Péter a német külügyminiszternek. 

Csehországban fokozzák a készültséget, Belgiumban nem

A cseh rendőrség hétfőn este azonnali hatállyal megszigorította mindazoknak a helyeknek az őrzését, ahol nagyobb tömegek tartózkodnak - közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter késő este a Twitteren. Chovanec, aki intézkedését előzőleg megvitatta és egyeztette Tomás Tuhy országos rendőrfőkapitánnyal, leszögezte: a döntés reagálás a hétfői berlini merényletre - írta az MTI.

Kedden reggel ülést tart az úgynevezett hírszerző csoport, amely egyebek között azt is mérlegeli, növeljék-e az országban a terrorfenyegetettség szintjét. "Egyelőre nem rendelkezünk olyan információkkal, amelyek ezt szükségessé tennék" - jelentett ki Milan Chovanec.

Charles Michel belga kormányfő arról számolt be, hogy országa biztonsági szolgálatai szorosan figyelemmel követik a németországi eseményeket, de a hatóságok nem emelték meg a terrorkészültség szintjét, azt továbbra is hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják.

Félbeszakadt a botrányos humorista rendezvénye is

Jan Böhmermann, az Erdogan által nemrég beperelt humorista három kilométerre tartotta nagyszabású karácsonyi rendezvényét a berlini Tempodromban, amit a hír hallatára azonnal megszakított. A közönségnek azt mondta, hogy nem képes úgy ünnepelni és szórakoztatni, hogy közben sétatávolságra emberek haltak meg.  

Rovatok