Index Vakbarát Hírportál

Hogy futhatott ennyire lyukra a német rendőrség?

2016. december 20., kedd 14:10 | aznap frissítve

Komoly fordulat állt be fél nap alatt a berlini kamionos támadás ügyében. A gyanú hamar egy 23 éves pakisztáni menekültre terelődött, akit 2 kilométerre a helyszíntől fogtak el. Az ügyben azóta Angela Merkel kancellár is tartott sajtótájékoztatót, amin azt mondta: különösen visszatetsző, ha kiderül, hogy a támadó egy Németország védelmét élvező menekült volt.

De hogyan is fogták el ezt a férfit? A hétfői tömeges gázolás utáni hatalmas káoszban a kamiont vezető támadó feltehetően kiugrott a fülkéből, és elfutott. Ez  – valljuk be – nem éppen egy rendíthetetlen terroristára jellemző cselekedet. A terroristák célja ilyenkor semmi más, mint hogy minél több embert öljenek meg, és felkészülnek arra is, hogy őket is lelövik.

A káoszban egy járókelő felfigyelt egy férfira, akit követni kezdett a Tiergarten felé. Le-lemaradozva ment a férfi után, és közben hívta a rendőröket, akiket folyamatosan tájékoztatott a gyanús személy útvonaláról. A szemtanú egy idő után szem elől tévesztette a gyanús férfit. A rendőrök nem sokkal később a személyleírás alapján elfogtak egy pakisztáni férfit. 

A 23 éves pakisztáni tavaly december 31-én a balkáni útvonalon érkezett Németországba, a menekültügyi eljárása még folyamatban van, derült ki róla. A rendőrség már ismerte: nem iszlamistaként, hanem szexuális támadás miatt szerepelt a nyilvántartásban.

Kezdettől fogva tagadta viszont, hogy ő követte volna el a kamionos támadást. Ez sem éppen terroristára utaló magatartás – az igazi terroristák ilyenkor általában büszkén mondják el, miért és melyik szervezet nevében követték el szörnyű tettüket.  

Kedd hajnalban kommandósok szállták meg azt a menekültszállást, ahol a pakisztáni férfi be volt jelentve. A tempelhofi repülőtér hangárjában négy fiatalt hallgattak ki, de senkit nem vettek őrizetbe. A pakisztáni gyanúsítottról a menekültszállás egyik lakója azt mondta: normális, átlagos embernek ismerte meg. 

A 11 embert halálra gázoló kamion vezetőfülkéjében a rendőrök a kamion eredeti, lengyel sofőrjének holttestét találták meg. A lengyel férfit lelőtték, de az a pisztoly nem került elő, amivel a gyilkosságot elkövették. Egyelőre azt sem sikerült még tisztázni, hogy a lengyel sofőrt a kamionban ölték-e meg, vagy korábban máshol, és már csak a holttestét tették a vezetőfülkébe.

A lengyel férfi rokona, a kamion tulajdonosa azt mondta: az azonosításakor vágásnyomokat is látott unokatestvére holttestén, aki valószínűleg szembe szállt és küzdött a támadójával. A pakisztáni férfi ruházatán viszont sem vérnyomokat, sem lőpornyomokat nem találtak, és harcra utaló sérüléseket sem.  

A rendőrség védelmében el kell mondani, hogy ők végig nagyon óvatosan bántak a hivatalos információkkal. A pakisztáni férfiról szóló infók nagyrészt a sajtóban terjedtek el, igaz, ezeket a rendőrség oldaláról nem cáfolták és egy idő után meg is erősítették. Először a Die Weltnek mondta ki aztán egy magas rangú biztonsági forrás, hogy lyukra futottak a pakisztánival:

Rossz embert fogtunk el.  

Azóta Klaus Kandt, a berlini rendőrség vezetője is elismerte, hogy feltehetően nem azt a férfit fogták el, aki a kamiont vezette. A pakisztáni férfinak állítólag sikerült alibit is igazolnia a támadás idejére.

A rendőrség és az ügyészség még ebben is nagyon óvatosan fogalmazott. Peter Frank államügyész azt mondta: "meg kell barátkozni azzal a gondolattal", hogy nem a hétfőn elfogott 23 éves pakisztáni férfi vezette a kamiont, vagy az illető nem állt kapcsolatban a támadóval, esetleg támadókkal. 

A karlsruhei államügyészség kedden este bejelentette: szabadon engedték a pakisztáni gyanúsítottat. Az ügyészség közleménye szerint a szemtanú nem tudta folyamatosan követni a teherautóból kiszálló gyanús személyt. Az elvégzett vizsgálatok alapján a pakisztáni férfiról nem bizonyítható, hogy az adventi vásárba belegázoló kamion vezetőfülkéjében ült volna. Ez azt jelenti, hogy a pakisztáni férfin nem találtak vér- és lőpornyomokat, és a DNS-nyomait sem tudták kimutatni a vezetőfülkében. A ZDF egyik riportere beszélt egy férfival, aki a pakisztáni gyanúsított unokatestvére. Ő alibit is igazolt: állítása szerint a támadás idején együtt voltak, jó messzire az adventi vásár helyszínétől. 

Még tovább fokozza a zavart, hogy egyértelműen nem lehet kimondani, hogy terrortámadás történt. Peter Frank államügyész azt mondta: ugyan van párhuzam a nizzai támadással, a helyszínválasztás, az adventi vásár, iszlamista motivációra utalhat, de a cselekményt azóta sem vállalta magára egyik terrorszervezet se magára, és nincs ilyenkor szokásos "beismerő videó" se. Nem zárható ki tehát, hogy csak egy terrorista merényletet utánzó bűncselekményről van szó. 

Rovatok