Index Vakbarát Hírportál

Magyar áldozatai is lehetnek a berlini támadásnak

2016. december 21., szerda 10:50 | aznap frissítve

A berlini teherautós terrortámadás után 36 órával még mindig nincs hivatalos tájékoztatás az áldozatok állampolgárságáról. Ez szokatlan, ennél gyorsabban szoktak érkezni az információk. Két brit bulvárlap, a Daily Mail és az Express is azt írja – forrás megnevezése nélkül – egy feltételezett olasz áldozatról szóló cikkében, hogy a 12 halott között hat német és három magyar van.

Erre vonatkozó kérdéseinkkel megkerestük a magyar külügyet, és a következő választ kaptuk:

„A berlini magyar nagykövetség folyamatosan kapcsolatban van a német rendőrséggel. A német rendőrség mostanáig csak annyit közölt, hogy az áldozatok közül hatan német állampolgárok, a rendőrség váratlan és nehezen érthető módon a további áldozatok és sérültek állampolgárságával kapcsolatban eddig nem adott információt.

Nagykövetségünk ma délelőtt hivatalos jegyzékben kér tájékoztatást.

A nagykövetség ügyeleti számára érkező bejelentéseket kezeltük, egy esetben kiderült, hogy a keresett személy könnyebben megsérült, de elhagyhatta a kórházat, minden más esetben megtudtuk, hogy a keresett személy nem volt a karácsonyi vásárban."

Délután aztán bejelentették, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium 15 órakor tart sajtótájékoztatót a berlini támadással kapcsolatban.

Az Iszlám Állam által magára vállalt támadásnak legalább 12 halottja van, és közel ötvenen sérültek meg. 24-en már elhagyták a kórházat, 14 embert életveszélyes állapotban kezelnek. Kiderült, hogy eredetileg rossz embert vettek őrizetbe a berlini rendőrök, a valódi elkövető még szabadlábon van, és fegyvere is lehet.

Kedden úgy lehetett tudni, hogy a berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán hárman jelezték, hogy nem találják rokonukat. Kovács Zoltán kormányszóvivő akkor azt mondta, hogy bár hivatalos értesítést a német szervektől egyelőre nem kaptak, úgy tudják, hogy három feltételezett magyar érintettje volt a támadásnak. „Ebből kettőről nagy valószínűséggel bebizonyosodott, hogy nem voltak érintettek. Egy harmadik érintettről pedig azt tudjuk, hogy már reggel elhagyta a kórházat, könnyebben sérült" – mondta.

A könnyebben sérült nő azóta már nyilatkozott is a Blikknek. „Mindenhol szétdőlt faházakat láttam és sérülteket, akik a földön fekve jajgattak" – mondta.

A berlini terrortámadás helyszínén volt többek között egy lángosos és egy kürtőskalácsos is, nekik azonban nem esett bajuk, a bódéjuk nem azon a részen volt, ahol a kamion a tömegbe hajtott.

A 12 áldozatról kedden annyit lehetett tudni, hogy hat német állampolgárt már azonosítottak, egyikük pedig a kamion eredeti, lengyel sofőrje lehetett, akin vágások voltak, a fülkében lőhette le a támadó. Egy sérüléseivel kórházban kezelt izraeli férfi felesége, és egy fiatal olasz nő is eltűnt, rokonaik attól tartanak, hogy ők is az áldozatok között lehetnek.

Rovatok