Index Vakbarát Hírportál

A berlini terrorista rajta volt az USA berepülési tiltólistáján is

2016. december 22., csütörtök 09:04

Egyre valószínűbbnek tűnik az, hogy az elkövető közvetlen kapcsolatban állt az Iszlám Állammal. A New York Times amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva állítja, hogy   Anis Amri a pokolgépek készítésének módját tanulmányozta az interneten, és a dzsihadisták kedvelt üzenetküldő szolgáltatásán, a telegramon keresztül legalább egyszer kommunikált a terrorszervezettel. Sőt,

a berlini terrorista szerepelt az Egyesült Államok berepülési tiltólistáján.

Igaz, a lista igen bő: 2001. szeptember 11 előtt mindössze 16 ember volt rajta, akik ennek alapján nem szállhattak fel az Egyesült Államok légterében repülő gépre, tíz évvel később már 10 ezer, 2013-ban már 47 ezer emberre volt érvényes a tiltás. Tavaly már 81 ezren voltak rajta, és ebből alig ezer volt amerikai állampolgár.

Ahogy arról írtunk, Amrit idén március és szeptember között megfigyelés alatt tartották a német hatóságok, azzal gyanúsították ugyanis, hogy pénzt készül lopni egy gépfegyver beszerzéséhez, hogy aztán később támadást hajtson végre több társával együtt. Elegendő bizonyíték hiányában azonban végül nem emeltek vádat ellene, sőt, úgy tűnik, a titkosszolgálat szem elől tévesztette a merénylőt. 

Csütörtök reggel kiderült, hogy izraeli halálos áldozata is van a három nappal ezelőtti berlini gázolásos merényletnek. A 60 éves Dália Ejákim turistaként érkezett a német fővárosba. Férje, a vele egykorú Rami Eljákim is súlyosan megsérült, már kétszer megoperálták; az orvosok lélegeztető gépen tartják, de nincs életveszélyben. A házaspárt két huszonéves gyereke azonosította DNS-minta segítségével, ők már kedden Berlinbe repültek.

Rovatok