Index Vakbarát Hírportál

Gránáttal csaptak le a német rendőrök egy mecsetre

2016. december 22., csütörtök 10:15 | aznap frissítve

Megtalálták a nemzetközi körözés alatta álló Anis Amri ujjlenyomatát a berlini karácsonyi vásárba gázoló kamion vezetőfülkéjében, mégpedig az ajtón és kormánykeréken, erősítette meg  Thomas de Maizière, német belügyminiszter. Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel a férfi vezette a kamiont. A korábbi hivatalos közlés szerint a tunéziai férfit eddig csak azért körözték, mert köze lehetett a merénylethez, estére azonban hivatalosan érvénybe lépett ellene a nemzetközi elfogatóparancs. 

Kiderült az is, hogy Anis Amri már korábban öngyilkos merénylőnek jelentkezett. Mint szerdán megírtuk: a férfi kapcsolatban állt a novemberben letartóztatott, dortmundi szalafista-dzsihadista hálózattal. A rendőrség lehallgatta a hálózat vezetőjét, az Iszlám Államnak nyíltan toborzást vállaló Abu Walaátés megfigyelte elektronikus levelezését isAz erről készül jegyzőkönyvek szerint Anis Amri ajánlkozott öngyilkos merénylet végrehajtására, de ezek a kijelentések olyan áttételesek voltak, amelyek alapján nem lehetett őrizetbe venni.  

Még mindig Németországban?

A Bild csütörtök délután azt írta, szerdán valaki egy emmerichi (Amri korábban itt adta be menekültkérelmét , ez volt a kijelölt lakhelye) internetkávézóból belépett a Amri Facebook-profiljába és email-fiókjába, majd néhány óra múlva törölte azt. Feltehetően ezzel lehet összefüggésben, hogy a WDR (Westdeutscher Rundfunk) azt közölte, hogy Emmerichben egy menekültszállást kutatott át mintegy száz rendőr csütörtök hajnalban. 

A hatóságok szintén csütörtök hajnalban előállítottak négy embert, akik kapcsolatban állhattak a berlini mészárlás feltételezett elkövetőjével, a tunéziai származású Anis Amrival, írja a Bild.  A WDR szerint Dortmundban voltak az elfogások, két lakás átkutatása után. Amri az ottani szalafistákkal volt kapcsolatban.

Hogy pontosan mi történt, nem világos. A szövetségi ügyészség a hírre reagálva annyit közölt, hogy nem fogtak el senkit, majd úgy fogalmaztak, hogy "különböző intézkedések voltak", de nem árulták el, hogy pontosan mik. (Cikkünk eredeti verziójában letartóztatásokról írtunk a Bild megerősítettnek mondott információja nyomán, a német lap később úgy finomította a közlését, hogy a rendőrök elvittek négy embert. Őket később elengedték.)

A Bild azt is írja, hogy Berlinben hajnali négykor összehangolt házkutatásokat tartottak a hatóságok Kreuzberg, Moabit és Prenzlauer Berg berlini városrészekben is, de a gyanúsítottat nem fogták el. A rendőrök a Großbeerenstraßén, a Perleberger Straßén, és a Lychener Straßén csaptak le.

Police arrest 4 of #Berlin terrorist contacts in #Dortmund.

Christmas market re-opened w/cement traffic barriers. https://t.co/bAmZgMRvrk pic.twitter.com/n13oPRWmRj

— Kristina Dei * (@2kdei) 2016. december 22.

Este fél nyolckor ellenőriztek egy embert a Großbeerenstraßén, aki hasonlít a gyanúsítottra, de végül kiderült, nem ő volt, írta a lap.

#BREAKING: German police arrested 4 people after conducting raids in Emmerich and Dortmund pic.twitter.com/DfZtHrHnhM

— I.E.N. (@BreakingIEN) 2016. december 22.

Közben Amri családja a sajtón keresztül kérte a gyanúsítottat, hogy adja fel magát. Erről beszélt az AP hírügynökségnek a testvére, Abdelkader Amri, valamint a Bildnek egy másik fivére, Walid Amri is, akinek állítása szerint nem sok kapcsolata van a gyanúsítottal. "A Facebookon láttam, hogy a testvéremet keresik", mondta.

A tunéziai Oueslatiában élő családot sokkolták a hírek, írta a német bulvárlap. Szerintük Anis Amri az olasz börtönben radikalizálódhatott, ahová akkor került, amikor elhagyta Tunéziát. 

A rendőrség több helyre is lecsapott a nap folyamán

A Szövetségi Ügyészség mai bejelentése szerint Németország szerte több helyre is lecsaptak a német különleges alakulatok. A reggeli órákban lerohantak Moabit negyedében egy szalafista központot. A Fussilet 33 mecset csoport ellen hang-fény gránátot is bevetettek. A csoport a hatóságok előtt nem ismeretlen, a gyanú szerint sok Szíriában harcoló IÁ-katona náluk radikalizálódik és rajtuk keresztül jut el Szíriába. 

A nap későbbi szakaszában több metrót is leállítottak és átfésültek, valamint átvizsgáltak egy turistabuszt Heilbronnban, de nem találták rajta Anis Amrit. 

Rovatok