Index Vakbarát Hírportál

Sokan a legmagasabb állami kitüntetést adnák a meggyilkolt lengyel sofőrnek

2016. december 26., hétfő 17:46

Németországban több tízezren kérik Joachim Gauck szövetségi elnöktől, hogy adományozza a legmagasabb állami elismerést annak a meggyilkolt lengyel sofőrnek, akinek kamionjával az azóta Milánónál megölt támadó múlt héten hétfő este egy karácsonyi vásárba hajtott Berlinben.

Hétfő késő délutánig már több mint 34 ezren csatlakoztak a change.org oldalon indított petícióhoz, amelyben felkérik a szövetségi elnököt, hogy adományozzon posztumusz érdemkeresztet Lukasz Urbannak.

A petícióban is azt írják, hogy minden jel szerint a kamionvezető dulakodott a merénylővel, és a kormányt is félreránthatta. A támadó súlyosan megsebesítette, majd a támadás végén megölte őt. A 37 éves lengyel férfi „hősies tettével valószínűleg megmentette sok ember életét", írták a petícióban.

A kamion mintegy 60-80 méteren át gázolt át embereken és a fabódékon, majd egy hirtelen kormánymozdulattal balra kanyarodott, átgázolt egy standon, majd a mögötte lévő kerítésen, és ismét kihajtott az úttestre. Nem kizárt, hogy a lengyel sofőr rántotta félre valahogy a kormányt, így a kamion nem tudott egyenesen áthajtani a vásáron. A támadó ezen a 80 méteren is tizenegy  embert gázolt halálra és 48 embert sebesített meg, közülük 14-et nagyon súlyosan.

A kamiont a hatóságok szerint egy veszélyes iszlamistaként számon tartott, elutasított menedékkérő, Anis Amri vezette. A tunéziai férfi egyelőre nem tisztázott körülmények között Franciaországba menekült. December 22-én a franciaországi Chambéryben volt. Onnan vonattal jutott át a francia-olasz határon, és utazott Torinóig, ahonnan megint vonattal Milánóba ment tovább.

Ott péntek hajnalban az állomás közelében járőröző rendőrök lőtték őt le, miután igazoltatáskor pisztolyt rántotta elő, és rálőtt a rendőrökre. Arról itt írtunk, hogy a német hatóságok és a rendőrség milyen súlyos hibákat követett el a férfi ügyében.

Rovatok