Index Vakbarát Hírportál

A román államfő nem hagyja, hogy egy muszlim nő legyen a miniszterelnök

2016. december 27., kedd 11:42

Nem hajlandó kormányalakítási megbízást adni Klaus Iohannis román államfő a december 11-i parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjének, a muzulmán vallású Sevil Shhaidehnek. Az elnök kedden másik javaslatot kért a parlamenti többséggel rendelkező PSD-ALDE szociálliberális koalíciótól.

Az államfő nem adott magyarázatot az elutasításra.

Az elnök bejelentése politikai válságba sodorhatja Romániát, mivel a többségi koalíció vezető erejének számító szociáldemokraták elnöke, Liviu Dragnea a jelölt nevének előterjesztésekor figyelmeztette az államfőt, hogy Shhaideh az egyedüli javaslatuk, ha Iohannis nem fogadják el, "máshol" (feltehetően az alkotmánybíróságon) találkoznak.

Sevil Shhaideh a romániai tatár kisebbséghez tartozik, közgazdász végzettségű, korábban pedig regionális fejelsztésekért felelős miniszter volt. Ha Iohannis megbízza a kormányalakítással, akkor ő lehetett volna az ország első női és muszlim vallású miniszterelnöke. 

A PSD elnöke és Calin Popescu Tariceanu, az ALDE társelnöke úgy véli, hogy Iohannis azt akarja kierőszakolni, hogy felfüggesszék, ezzel pedig visszanyerhetné a választók bizalmát. 

Iohannis nem indokolta, miért nem fogadja el a szociálliberális koalíció jelöltjét, a román média arra következtet, hogy Sevil Shhaideh szíriai származású férjével nemzetbiztonsági aggályok merültek fel.

Miért nem hagyja Iohannis kormányt alakítani a nyertes párt jelöltjét?

  • 7863
    Mert csak
  • 7785
    Mert iszlamofób
  • 4641
    Mert valami nyomós közjogi oka van rá
  • 1044
    Mert nőgyűlölő

Rovatok