Index Vakbarát Hírportál

Órákkal a berlini merénylet előtt fejbe lőtték a lengyel sofőrt

2016. december 27., kedd 01:42

A boncolási jegyzőkönyv szerint már órákkal a berlini terrortámadás előtt meglőtték azt a lengyel sofőrt, akinek a kamionjával a merénylő aztán a karácsonyi vásárba hajtott, írta meg a Bild. A támadásban 12 ember, köztük a lengyel férfi meghalt, 53 ember megsebesült.

A 37 éves lengyel sofőrt, Lukasz Urbant a merénylet után a fejét ért lőtt sebbel és késszúrással találták meg a vezetőfülkében. A boncolási jegyzőkönyv szerint Urbant december 19-én délután fél öt és fél hat között lőtték fejbe, a merénylő pedig a kamionnal este nyolc órakor hajtott bele a tömegbe, írja az MTI.

Lehetséges azonban, hogy Urban nem halt bele azonnal a fejlövésbe, hanem még élt, amikor a merénylő az emberek közé hajtott, vélik az igazságügyi orvos szakértők. Ezt azért is tehették hozzá, mert a kamion mintegy 60-80 méteren át gázolt át embereken és a fabódékon, majd egy hirtelen kormánymozdulattal balra kanyarodott, átgázolt egy standon, majd a mögötte lévő kerítésen, és ismét kihajtott az úttestre. Korábban a sajtóban többen is azt találgatták, hogy a lengyel sofőr ránthatta félre valahogy a kormányt, így a kamion nem tudott egyenesen áthajtani a vásáron.

Németországban több tízezren kérik Joachim Gauck szövetségi elnöktől, hogy adományozza a legmagasabb állami elismerést a lengyel sofőrnek. A petícióban is azt írják, hogy minden jel szerint a kamionvezető dulakodott a merénylővel, és a kormányt is félreránthatta.

 Az hétfőn bizonyosodott be, hogy a merénylő, Anis Amri Berlinből valahogy Franciaországba menekült, Lyonban felvették a térfigyelők a pályaudvaron. Onnan Chambérybe, majd pedig Olaszországba ment tovább vonattal. Végül Milánó közelében járőröző rendőrök lőtték lemiután igazoltatáskor pisztolyt rántotta elő, és rálőtt a rendőrökre.

Rovatok