Index Vakbarát Hírportál

Mégsem órákkal a berlini támadás előtt halt meg a lengyel sofőr

2016. december 28., szerda 16:19

A Lengyelországban végzett boncolás kizárta, hogy órákkal a merénylet előtt halt volna meg a lengyel sofőr, akinek a kamionját a berlini támadáshoz felhasználták - közölte szerdán a lengyel ügyészség. Kedden a Bild német lap állította, hogy a sofőrrel órákkal a támadás előtt végeztek. 

"A rendelkezésünkre álló anyag alapján cáfolhatom a Bild által közölt információkat, hogy a halál néhány órával korábban állt volna be" - mondta Lema. Az ügyész később a TVN24 lengyel hírtelevíziónak azt mondta, a kamionsofőr nem a délutáni órákban halt meg. 

A halál pontos időpontjáról azonban nem közölt adatot, írja az MTI. 

A lengyel ügyészség előzetesnek minősítette szerdai eljárását, a végleges eredményt később közlik. Céljuk az, hogy  Urban halálának körülményeit tisztázzák, és megállapítsák, ki követte el a gyilkosságot. A sofőr holttestét valószínűleg még szerdán adják át családjának.

Lukasz Urbant a december 19-én este elkövetett merénylet után a fejét ért lőtt sebbel és késszúrással találták meg a vezetőfülkében. A Bildben közölt cikk is lehetségesnek vélte, hogy a sofőr nem halt bele azonnal a fejlövésbe, még élt, amikor a merénylő az emberek közé hajtott.

Korábbi hírek szerint a merénylővel dulakodó lengyel sofőrnek köszönhető, hogy a Breitscheid téri karácsonyi piacon nem haltak meg még többen, mert elrántotta a kormányt, a 40 tonnás kamion így 60-80 méter után balra fordult, a vásár területét elhagyva kifutott a Budapest utcára és megállt. Németországban ezért több tízezren kérik Joachim Gauck szövetségi elnöktől, hogy adományozza a legmagasabb állami elismerést Urbannak.

Rovatok