Index Vakbarát Hírportál

Menekülteket is alkalmaztak biztonsági őrként a botrányos kölni szilveszteren

2016. december 29., csütörtök 07:32 | aznap frissítve

Menekülteket is alkalmaztak biztonsági őrként a tavalyi botrányos kölni szilveszteren, ahol több száz nőt ért szexuális támadás, és sok embert embert loptak meg vagy raboltak ki.

A Bild úgy tudja: a tavalyi kölni szilveszterre a biztonsági cégek a menekülteket befogadó állomásokról is toboroztak az országba nemrég érkezett embereket. Kölnben 59, főként Észak-Afrikából, Szíriából és Afganisztánból származó menekültet alkalmaztak 5 eurós órabérét.

Az ő feladatuk volt a hidak zárása és nyitása, a tömeg terelése. Ez azonban nem sikerült jól: az utcán hatalmas tömegjelenetek alakultak ki, a szórakozó fiatalok között pedig több helyen pánik tört ki.

A biztonsági őrnek beosztott menekültek sem voltak a helyzet magaslatán: egy részük egyszerűen lelépett, és otthagyta őrhelyét, az egyik biztonsági őr pedig részeg volt.

A kölni városvezetés a lapnak azt válaszolta: a biztonsági céggel korábban nagyon jó volt az együttműködés. A rendőrség azt ígéri, az idei kölni szilveszter teljesen biztonságos lesz. 

A 2015-ös kölni szilveszteren tömegesen molesztáltak nőket. Szemtanúk beszámolói szerint a kölni dóm környékén nagyrészt észak-afrikai vagy közel-keleti bevándorlókból álló férficsoportok vették körül a nőket, majd fogdosták őket.

Volt, akinek  letépték a szoknyáját, melltartóját , benyúltak a ruhája alá vagy valamelyik testnyílásába.  662 nő tett feljelentést szexuális zaklatásért,  de 11 hónappal az események után mindössze két embert tudtak csak felelősségre vonni ezért. 

A kölni ügyészség összesítése szerint 1310-en tettek feljelentést lopások, rablások miatt. Ilyen ügyekben eddig 22 embert ítéltek el. Közöttük 10 marokkói, 9 algériai és egy német állampolgár van.

Rovatok