Index Vakbarát Hírportál

Putyin reakciója: Oroszország senkit nem utasít ki

2016. december 30., péntek 07:45 | aznap frissítve

Az orosz hatóságok nem adnak azonos súlyú választ az amerikai diplomatáik kitiltására, nem utasítanak ki amerikai diplomatákat és problémákat sem okoznak nekik. Ezt Vlagyimir Putyin elnök maga jelentette be pénteken, rácáfolva nemcsak az előzetes várakozásokra, de a 35 amerikai kutasítását indítványozó saját külügyminisztériumára is.

Oroszország nem süllyed a felelőtlen diplomácia szintjére, és arra törekszik, hogy Donald Trump elnöksége alatt javuljanak a kapcsolatok Amerikával

– idézi a BBC az orosz elnököt. Putyin olyannyira békülékeny, hogy az MTI szerint meghívta az Oroszországba akkreditált amerikai diplomaták gyermekeit a Kremlben rendezendő újévi és karácsonyi ünnepségre. Mindezzel egyértelműen Trump felé tesz gesztust, azt jelezve, hogy diplomatái kiutasítását nem Washington, hanem a távozó Obama-adminisztráció lépésének tekinti.

Azonnali reakcióként még csütörtökön elrendelték a moszkvai angol-amerikai iskola bezárását. Az iskola mellett az amerikai követség sem használhatja többé a Moszkva-környéki dácsáját.

Az iskola és a nyaraló bezárása volt Vlagyimir Putyin első válaszlépése az Obama-kormány csütörtöki, meglehetősen drasztikus intézkedésére, mellyel orosz diplomaták tucatjait utasította ki az amerikai elnökválasztási kampány meghekkeléséért.

Az orosz elnöki szóvivő péntekre további, az amerikaiakéval azonos súlyú válaszintézkedéseket helyezett kilátásba, ám ezekből végül csak annyi valósult meg, hogy Putyin elrendelte egy New York-i és egy marylandi orosz létesítmény bezárását.

Rovatok