Index Vakbarát Hírportál

Többnyire tart a tűzszünet Szíriában

2016. december 30., péntek 20:49

Szíria nagy részén elhallgattak a fegyverek azóta, hogy pénteken nulla órától életbe lépett a konfliktusban ellentétes oldalon álló Oroszország és Törökország közvetítésével létrejött általános tűzszünet.

Bár éjjel érkeztek jelentések néhány elszigetelt összecsapásról, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) egyelőre nem tud civil halálos áldozatokról.

A londoni székhelyű és Szíriában kiterjedt aktivistahálózattal bíró OSDH beszámolója szerint Hama tartományban, valamint a főváros, Damaszkusz közelében a felkelők és a katonák között kisebb harcok bontakoztak ki.

Az OSDH később közölte, hogy a harcok a felkelők ellenőrzése alatt álló Barada-völgyben robbantak ki, és helikoptert is bevetettek. Az offenzíva célja, hogy helyreállítsák Damaszkusz vízellátását, amely egy hete szünetel, miután a kormány szerint a felkelők dízelüzemanyagot öntöttek a fővárost ellátó forrásba, írja az MTI. A hírügynökség azt elfelejtette megemlíteni, hogy ellenzéki források szerint ennek semmi értelme nem lenne, hiszen az ő emberik is ugyanazt a vizet isszák, mint a kormány területein. A vízhiányt inkább az okozza, hogy a kormányzati légicsapások megrongálták a vezetékeket.

 A szervezet arról is beszámolt, hogy a szíriai kormány harci gépei legalább 16 légicsapást hajtottak végre a felkelők állásai ellen Hama tartomány északi részén. Egy ellenzéki aktivista úgy tudja, hogy az összecsapásokban legalább egy felkelő megsebesült.

Obamát kihagyták a megállapodásból

A főbb szíriai felkelőcsoportok által jóváhagyott - de az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetre és az Ankara által terrorcsoportnak tartott kurd Népvédelmi Egységekre (YPG) nem vonatkozó - tűzszünetről szóló egyeztetésekben az Egyesült Államok nem vett részt, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont azt mondta: Washington csatlakozhat a békefolyamathoz, miután január 20-án hivatalba lép Donald Trump megválasztott elnök.

Amennyiben a mostani fegyvernyugvás tartósnak bizonyul, megkezdődnek a kazah fővárosban, Asztanában a szíriai polgárháború lezárását célzó béketárgyalások, amelyek az ENSZ égisze alatt februárban Genfben tartandó megbeszéléseket egészítenék ki. 

Irán és Oroszország összeborult

Az Oroszországhoz hasonlóan Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató Irán külügyminisztere pénteken "jelentős sikernek" nevezte a tűzszünetet.  Az Irna hivatalos iráni hírügynökség szerint a tárcavezető előzőleg telefonon beszélt Lavrovval. Egy másik iráni hírügynökség, a Mehr eközben egy teheráni kormányzati forrásra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen hívta meg iráni hivatali kollégáját, Haszan Róhánit az asztanai szíriai béketárgyalásokra. Az értesülést az iráni elnöki hivatal egyelőre nem erősítette meg.

Aszad szerint az európai államokat terheli a felelősség a szíriai terrorizmus és az annak nyomán keletkezett menekülthullám miatt. "Maguk az európai tisztségviselők gerjesztették ezt a problémát a terrorizmus közvetlen vagy közvetett támogatásával" - tett megdöbbentő nyilatkozatot a szíriai elnök az occhi della guerra nevű olasz hírportálnak adott videointerjújában.

Az oroszbarát MTI itt sem említi, hogy a menekülthullámnak lehet némi köze Bassár el-Aszad elnökhöz, aki orosz szövetségesével civilek lakta negyedeket bombázott, kórházakat semmisített meg célzottan, és vegyi fegyvereket vetett be a civilek által sűrűn lakott területeken.

December közepén Erdogan elnök háborús bűnösnek nevezte Aszadot, és az ENSZ emberi jogi vezetője is úgy vélte: nagyon valószínű, hogy a szír elnök háborús bűnöket követett el saját népe ellen, írta a CNN.

A lázadók szerint a béke Aszad túlélését szolgálja

Dzsabhat Fatah as-Sám (volt nevén an-Núszra) élesen bírálta pénteken a török-orosz közvetítéssel létrejött szíriai tűzszüneti megállapodást.

A fegyveres szervezet szóvivője szerint az e megállapodás keretében születő politikai megoldás "újratermeli a bűnöző (damaszkuszi) rezsimet".

A Dzsabhat Fatah as-Sám júliusban változtatta meg a nevét és jelentette be, hogy megszakítja kapcsolatait az al-Kaidával. A szervezet azért is bírálta a dokumentumot, mert az nem tett említést Bassár el-Aszad szíriai elnök további sorsáról.

"A megoldást a bűnöző rezsim katonai megdöntése jelenti" - tette hozzá a szóvivő.

Korábban a szíriai hadsereg közölte, hogy a fegyvernyugvási egyezmény nem vonatkozik az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre, sem a Dzsabhat Fatah as-Sámra vagy bármely velük kapcsolatban álló szervezetre. Ugyanakkor a kormányerőkkel szemben álló lázadók tisztségviselői csütörtökön azt állították, hogy igenis kiterjed a tűzszünet hatálya a korábban an-Núszra néven ismert fegyveres csoportra.

Rovatok