Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam vállalta magára az isztambuli támadást

2017. január 1., vasárnap 21:38 | hét éve frissítve

A török hatóságok vasárnap este közzétették annak a férfinak a fényképét, aki legalább 39 embert lőtt le a zsúfolásig megtelt isztambuli Reina klubban. A török hatóságok szerint a támadó afgán, csecsen vagy közép-ázsiai, és az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozik. A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) azt közölte: nincs közük a merénylethez. 

A Hürriyet török napilap hétfői számában azt írja, hogy az elkövető üzbég vagy kirgiz állampolgár lehet, és ahhoz a csoporthoz tartozhat, amelyet az isztambuli Atatürk reptéren június 28-án elkövetett hármas öngyilkos merényletért is felelőssé tesznek a török hatóságok.

Az Iszlám Állam hétfőn felelősséget vállalt az isztambuli támadásért.

Fegyveres támadó érkezik az isztambuli Reina klubba a 2017. január 1-jére virradó éjjel.

Az isztambuli Reina klub a város európai részén található. A Boszporuszon átívelő híd alatt található drága és elegáns klub a szekularizált törökországi felső tízezer egyik központja, a világi életöröm egyik szimbóluma. Sztárok, celebek is járnak ide, és jellemzően sok külföldi látogatja. Korábban szórakozott itt Daniel Craig, Kylie Minogue, Naomi Watts és Jon Bon Jovi is.  

A szórakozóhelyen szilveszter este 700-800-an voltak.  Helyi idő szerint vasárnap hajnali fél kettő körül egy férfi előbb lelőtt egy rendőrt és egy civilt a szórakozóhely előtt, majd bement a szilveszteri partira, ahol gépkarabéllyal nyitott tüzet. 39-en meghaltak, 69-en megsebesültek. 

A Hürriyet azt írja, hogy az elkövető taxival érkezett a helyszínre, majd a támadás után taxival is távozott. A lap szakértőkre hivatkozva azt írja, hogy a támadó fegyverhasználatából arra lehet következtetni, hogy vannak háborús tapasztalatai. Szemtanúk beszámolója szerint a földre rogyott sebesültek egy részét a merénylő még fejbe is lőtte. A lövöldözés után eldobta fegyverét és télikabátját, amelyben a helyszínelők 500 török lírát (42 ezer forint) találtak.

A The Sun közölte a klub bejáratánál lévő térfigyelő kamera által készített videófelvételt is. Ez sokak számára felkavaró lehet, ezért csak erős idegzetűek nézzék meg (18+)

A támadásban 25 férfi és 14 nő halt meg. Négy holttestet még nem azonosítottak. Tizenegy török halt meg, a többiek külföldiek. A halottak és sebesültek többsége észak-afrikai és közel-keleti ország állampolgára, szaúd-arábiai, marokkói, líbiai és libanoni, de van izraeli, francia és belga-török kettős állampolgár is. A támadásban egy kanadai és egy orosz nő is életét vesztette. A támadó eldobta a fegyverét, majd a pánikot kihasználva elmenekült.  

Ahogy beléptünk a klubba, hallottuk a lövéseket. Minden csupa por és füst volt

-  mondta a török Beylerbeyi klub profi labdarúgója, Sefa Boydas. Több ember összeesett, köztük a labdarúgó egyik barátnője is.

Felkaptam a hátamra, és menekültünk, ahogy tudtunk. Bal oldalról hallottuk a lövéseket, ezért jobbra futottunk.

A szemtanúk szerint a rendőrség nagyon gyorsan a helyszínre ért, de senki nem látta, ki lövöldözik a klubban. A focista szerint jóval többen halhattak meg, mint a hivatalos jelentésekben szereplő 39 áldozat.

Amikor az emberek kifelé futottak, a földön fekvő testeken lépdeltek. 

Felvételek az isztambuli támadásól

A 22 éves Mehmet Dag arról számolt be, hogy amikor elhaladt a klub előtt, látta, hogy a merénylő rálő egy rendőrre és egy másik emberre. A fegyveres ezután bement a klubba, hallotta a lövések hangjait, és egy robbanásszerű hangot is. Hivatalos jelentések szerint a klubban nem történt robbanás. 

Egy Sinem Uyanik nevű nő az AP-nek azt mondta: mielőtt felfogta volna, hogy mi történik, a férje ráesett, majd még többen is rázuhantak.

Több testet le kellett tolnom magamról, hogy kiszabadítsam magam, és el tudjak menekülni.

A nő ezt az egyik kórházban nyilatkozta, ahová férjét beszállították. A férfi sérülései ellenére jól van. 

A támadás idején többen a Boszporusz jéghideg vizébe ugorva próbáltak elmenekülni. Vasárnap reggel több tucat mentőautó állt a klub előtt, hogy a sérülteket és a halottakat elszállítsa. Egy ötven év körüli nő a nővérét kereste.

A nővérem bent volt. Felhívott, és azt mondta lövöldözés van. Azóta nem tudom elérni.

Vasárnap egy férfi is be akart jutni a klubba, hogy ismerősét megtalálja. Amikor egy rendőr átölelte és mondott neki valamit, a férfi zokogásban tört ki, írja a Spiegel.

Egy vörös kabátos asszony a klub körül felállított kordonoknál azt mondta: a testvére is bent volt a klubban, de a fivére szerencsésen megúszta a támadást.

A mentőautók körül egyre rövidebb lett a sérültek és halottak után érdeklődő ismerősök és hozzátartozók sora. Egy rendőr aztán azt mondta a várakozóknak: a klubból mostanra mindenkit kihoztak.  

A klub tulajdonosa tíz nappal ezelőtt figyelmeztetést kapott, hogy támadást intézhetnek a Reina ellen. Mehmet Kocarslan azt mondta: a rendőrség már akkor megerősítette a biztonsági intézkedéseket környéken, és a Boszporuszon járőröző parti őrség is minden eshetőségre felkészült. Hiába vezettek be szilveszterre külön fokozott ellenőrzéseket a városban, nagyon szomorú, hogy a merényletet mégis végre tudták hajtani, mondta a klub tulajdonosa.  

Rovatok