Index Vakbarát Hírportál

Videóra vették a rohingják elnyomását Mianmarban

2017. január 2., hétfő 14:56

Mianmar vezetése vizsgálatot indít amiatt a videó miatt, amelyen rendőrök vernek meg az ország muszlim kisebbségéhez tartozó férfiakat. A vizsgálatnak már a ténye is fontos előrelépés, eddig ugyanis a kormány nem nagyon ismerte el, hogy módszeresen zaklatnák és elnyomnák a muzulmán rohingjákat. 

Mianmarban, vagy régebbi nevén Burmában a buddhista többség és a hozzájuk tartozó kormányerők évtizedek óta módszeresen üldözik az ország nyugati részén élő, muszlim vallású rohingja kisebbség tagjait, akiket, annak ellenére, hogy már generációk óta ott élnek, illegális bevándorlónak tekintenek, a helyiek és jogvédő szervezetek pedig azt állítják, hogy mianmari katonák a rohingja településeken házakat gyújtanak fel, nőket erőszakolnak meg, és legyilkolnak civileket. Erre reagálva muszlim milicisták rendszeresen összecsapnak a kormányerőkkel, az összecsapásoknak az elmúlt hónapokban több száz halálos áldozata volt.. A folyamatos üldöztetés és összecsapások miatt miatt a rohingják tízezrével menekülnek a közeli Bangladeshbe vagy más országokba. 

A hatóságok eddig tagadták a vádakat, január elseján viszont felkerült egy videó a youtube-ra, amelyen egy rendőr fölvette, ahogy társai  rohingja faluban összeterelik a fiúkat és férfiakat, a földre ültetik, majd botokkal verik és rugdossák őket. A mianmari sajtó szerint a felvétel még novemberben készült, a rendőrök rendőrök állítólag milicistákat kerestek a faluban, akik korábban lelőttek egy rendőrt. 

Az országot állami tanácsnokként de facto vezető Aung Szan Szu Kji hivatala azt közölte, hogy következményei lesznek a videón látható brutalitásnak. A Nobel-békedíjas korábbi ellenzéki vezetőt decemberben több mint húsz korábbi Nobel-békedíjas nyílt levélben kritizálta a rohingják elleni hatósági akciók miatt, amelyek az ENSZ biztonsági tanácsának címzett levél szerint népirtással érnek föl. 

Rovatok