Index Vakbarát Hírportál

A dél-koreai elnök nem volt hajlandó vallomást tenni

2017. január 3., kedd 12:56

Megtagadta a tanúvallomást Pak Gunhje hivatalában felfüggesztett dél-koreai államfő, akinek majd az alkotmánybíróság dönt a sorsáról a hónapokkal ezelőtt kirobbant korrupciós botrányban. Így az alkotmánybíróság kénytelen elhalasztani a meghallgatásokat.

Pak nem volt hajlandó megjelenni a bírói testület előtt, amely így arra kérte, hogy csütörtökön tegyen tanúvallomást. Az elnök távolmaradását bírálták azok a parlamenti képviselők, akik az alkotmányos vádeljárásban ügyészekként járnak el. A bíróság szerint nem kötelezheti Pak elnöknőt arra, hogy megjelenjen a meghallgatáson, és ha a második idézésre sem jelenik meg, akkor a törvények szerint az eljárás nélküle is folytatódhat.

Az államfőt érintő korrupciós botrány október végén robbant ki, és az országot megrázó óriástüntetések után ahhoz vezetett, hogy a parlament ideiglenesen felfüggesztette őt tisztségéből. Az ügy kulcsfigurája Csve Szunsil (régi átírás szerint Csoj Szunszil), aki Pak Gunhje barátnője és bizalmasa, és egyfajta dél-koreai Raszputyinként töltött be fontos szerepet a háttérben. A nőt többek között azzal vádolják, hogy az elnökhöz fűződő kapcsolatait kihasználva próbált nyomást gyakorolni nagyvállalatokra, hogy több millió dollárnak megfelelő összegeket adományozzanak két nonprofit szervezetnek, amiket aztán ő a saját céljaira használhatott fel. A vád szerint 16 céget vett rá, hogy összesen 77,4 milliárd vont (19 milliárd forint) adományozzanak.

Az ügyészek tettestársként jelölték meg az elnököt is, de ellene egyelőre nem lehet eljárást indítani. A parlament megszavazta a leváltására irányuló eljárás megindítását, de ezt az alkotmánybíróságnak még jóvá kell hagynia. Addig is az államfői teendőket december közepén ügyvezető jelleggel Hvang Kjoan kormányfő vette át.

Az egész botrány gazdasági hátteréről itt írtunk bővebben.

Rovatok