Index Vakbarát Hírportál

Elfogtak két külföldit az isztambuli reptéren a szilveszteri merénylet ügyében

2017. január 3., kedd 11:15 | aznap frissítve

A török rendőrség őrizetbe vett két külföldi állampolgárt Isztambulban az Atatürk repülőtéren a szilveszter éjszakai terrortámadással összefüggésben, jelentette az NTV török tévécsatorna. Részleteket egyelőre nem tudni, de így már összesen 14 embert vettek őrizetbe a merénylettel összefüggésben az elmúlt napokban.

Közben a Habertürk török lap azt írta titkosszolgálati és terrorelhárítási forrásokra hivatkozva, hogy feleségével és két gyerekével együtt érkezett Szíriából Törökországba 2016 novemberében az isztambuli merénylő, hogy így kerülje el a feltűnést. Az Ihlas török hírügynökség viszont azt írta, hogy Kirgizisztánból érkezett Isztambulba repülőn.

39-en meghaltak, 69-en pedig megsebesültek, amikor tüzet nyitott szilveszterkor az egyik isztambuli klubban, majd pedig elmenekült. A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.

A Habertürk szerint a férfi az IS tagjaként harcolt Szíriában, onnan pedig családjával először a közép-törökországi Konya városába ment. Az Ihlas szerint viszont Isztambulból mentek át Konyába, ahol lakást béreltek. Miután a török hírtelevíziók hétfő este bemutatták az elkövetőről készült eddigi legélesebb fényképfelvételt, a környéken lakók felismerték a támadót és értesítették a hatóságokat.

Arról is ellentmondó információk vannak, hogy mikor érkezett a férfi a támadást megelőzően Isztambulba. A Sabah című legfőbb kormánypárti lap azt tette hozzá, hogy a terrorista 15 nappal a szilveszteri támadás, míg a Habertürk szerint csak december 29-én érkezett a városba.

A Habertürk információi alapján a támadó a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik, de a kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra a hatóságok.

A Habertürk arról is beszámolt, hogy a merénylő szalaggal kötötte össze a gépkarabélyába illesztendő tölténytárakat, hogy a cseréknél kevesebb időt veszítsen. A lövedékek belsejében olyan acélmagok voltak, amelyeket általában páncélfelületek ellen használnak, írta az újság. Egy szemtanú szerint háromszor is azt kiáltotta, hogy „Allah akbar!", írja az MTI.

A Sabah cikke szerint a merénylő három darabot is felrobbantott abból a Flashbang nevű amerikai villanógránátból, amelyet az Egyesült Államok különleges erői is alkalmaznak.

Hétfő éjszaka és kedd hajnalban a török rendőrség több mint tíz helyszínen tartott rajtaütést az Isztambul európai oldalán fekvő Zeytinburnu és Basaksehir városrészekben, de a tettes nem került kézre, továbbra is szökésben van. A merénylettel kapcsolatban a hatóságok eddig őrizetbe vették az elkövető 12 isztambuli ismerősét, valamint a feleségét, akit Konyában állítottak elő. A nő azt állította, hogy csak a tévéből értesült a merényletről.

Rovatok