Index Vakbarát Hírportál

A berlini merénylő békésen sétált egy brüsszeli vasútállomáson

2017. január 5., csütörtök 07:06 | aznap frissítve

A berlini karácsonyi vásárba kamionnal belegázoló és  12 embert meggyilkoló ISIS-terrorista a merénylet után négy országon utazott keresztül. Egy köztéri kamera felvételén az látszik, hogy a merénylet után a sálát az arcára húzva egész nyugodtan sétál el egy brüsszeli vasúti állomáson a köztéri kamera előtt, írja a német Bild.

Anis Amrit három és fél nappal a berlini merénylet után egy milánói igazoltatásnál lőtte le egy olasz rendőr. Eddig nem lehetett pontosan tudni, hogy juthatott el odáig az Európa-szerte körözött terrorista (igaz, 18 óráig egy másik embert, egy pakisztáni férfit gyanúsítottak helyette a támadással).

A német államügyészség a Bildnek megerősítette, hogy Anis Amri Hollandián és Belgiumon keresztül jutott el Franciaországba, majd onnan Olaszországba.   

A lap úgy tudja, hogy Amri a kamionos támadás után nem sokkal a berlini állatkertnél lévő metró- és S-Bahn megállónál járt. Itt elhaladt egy térfigyelő kamera előtt. Tudta, hogy ott van a kamera, belenézett, és az Iszlám Állam követői által használt egyezményes jelet mutatta a mutatóujjával.  

Két nappal a támadás után, december 21-én délelőtt fél 12-kor vette fel egy köztéri kamera a hollandiai Nijmegen vasútállomásán. Ez a hely 630 kilométerre fekszik Berlintől. Anis Amri két órával később már Amszterdamban volt.

Még ugyanezen a napon minden további nélkül továbbutazott Brüsszelbe (ezen a napon délután adták ki ellene a nemzetközi körözést). Brüsszelben zöld téli kabátot, fekete sálat és egy szürke sapkát viselt. Hátizsák volt nála, a kezében több újság látható. 

December 22-én Lyonban a Part-Dieu állomáson vette fel egy köztéri kamera. Onnan vonattal utazott tovább a dél-franciaországi Chambéryba. Innen átszállt egy Torino felé tartó vonatra.

Olaszországban egy köztéri kamera felvette  a torinói Porta Nuova állomáson, ahol két órát várt. December 23-án hajnali 3:30-kor érkezett meg Milánóba. Itt igazoltatta két olasz rendőr. Amri fegyvert rántott, az egyik járőrt megsebesítette, a másik viszont lelőtte őt.   

A berlini karácsonyi vásárt 2016. december 19-én este 8 óra után  tarolta le  egy lengyel rendszámú kamion. A járművet eredetileg egy lengyel sofőr vezette, őt fejlövéssel találták meg a fülkében, a valódi támadó, Anis Amri elmenekült. A kamion 12 embert ölt meg, csaknem ötvenen megsebesültek.

Rovatok