Index Vakbarát Hírportál

Amerikának van félnivalója az orosz hekkerek miatt

2017. január 5., csütörtök 17:17

Csütörtököm elkezdődtek a szenátus fegyveres testületekkel foglalkozó bizottságának meghallgatása azzal kapcsolatban, hogy az orosz hekkerek beavatkozhattak-e az amerikai elnökválasztásba. 

A bizottságot az a John McCain vezeti, aki korábban is elnökjelölt volt, és most elmondta, hogy minden amerikai számára aggasztó lehet, ha az oroszok beavatkoznak,  de azt is hangsúlyozta, hogy a céljuk a történtek kivizsgálása, és nem a választás eredményének megkérdőjelezése. 

Az amerikai hírszerzés vezetői által jegyzett vallomásban elhangzott, hogy az orosz hekkereknek minden lehetősége megvan arra, hogy beavatkozzanak az amerikai diplomáciai, katonai és üzleti érdekekbe, és ez komoly fenyegetést jelent. A vizsgálatuk eredményét csütörtökön átadták Barack Obamának, pénteken pedig Donald Trumpot is tájékoztatni fogják az ügyben. 

Donald Trump megválasztott amerikai elnök korábban lesöpörte a CIA bizonyítékait, amik arról szóltak, hogy az orosz hekkerek aktívan beavatkoztak az amerikai elnöki kampányba Trump oldalán. Csakhogy Trump a CIA helyett inkább Putyinnak és a szivárogotató Julian Assange-nak adott igazat, aki szerint nem az oroszok álltak a történtek miatt. 

McCain a meghallgatáson meg is kérdezte az amerikai nemzeti hírszerzést vezető James Clappert, hogy szerinte hitelesnek mondhatók-e Assange információi, de Clapper azt mondta, hogy véleménye szerint nem. "Nem találkoztam még ennél agresszívabb és direktebb kampánnyal, hogy beavatkozzanak egy választásba" - mondta. Meggyőződésük az is, hogy az oroszok vezetők állnak a hekkelés mögött, és a támadások még nem értek véget, jelenleg is zajlanak. Úgy vélik, hogy a hekkelés csak egyike volt annak az összehangolt kampánynak, amivel be akartak avatkozni az amerikai választásba. 

A leköszönő Barack Obama decemberben arra kérte az amerikai hírszerzést, végezzenek teljes felülvizsgálatot az idei amerikai elnökválasztás ügyében, és ennek eredményeként december 29-én harmincöt orosz diplomata kiutasításáról döntöttek

A szenátusi meghallgatás közben Sean Spicer, Donald Trump szóvivője bejelentette: megalapozatlanok azok a hírek, melyek szerint a leendő elnök a hírszerzés teljes átszervezésére készülne.

Rovatok