Index Vakbarát Hírportál

Ha feketék kínoznak meg egy fehér fiút, az rasszizmus?

2017. január 7., szombat 00:35

Egy különösen kegyetlen videó, és annak utóélete tartja most lázban Amerikát. A nagy kérdés, amin mindenki rágódik, hogy vajon máshogy áll-e az ország egy rasszista bűncselekményhez, ha azt történetesen feketék követik el, illetve mikor kell kijelenteni valamiről, hogy rasszista motivációjú.

Az egész akkor kezdődött, amikor kedden a Facebookon fél órán át élőben közvetítette négy fekete fiatal, ahogy egy fogyatékkal élő, hasonló korú fehér fiút gyaláznak, kínoznak, bántalmaznak, miközben a bőrszínére tesznek megjegyzéseket, és olyanokat ordítanak, hogy "Fuck Donald Trump", illetve "Fuck white people" (Kb. "Kibaszott Donald Trump", és "Basszák meg a fehérek"). Azt is ordították, hogy áldozatuk "Trumpot képviseli", úgyhogy mindjárt bedobják egy autó csomagtartójába, aztán téglát tesznek a gázra, illetve arra kényszerítették, hogy szidja a hamarosan hivatalba lépő elnököt.

Bár egyértelműnek tűnt a rasszista szál, eleinte a mainstream sajtó és a hatóságok is eléggé óvatosak voltak volt az ügyben.

A rendőrség legelőször azt nyilatkozta, hogy "nincs konkrétum, ami abba az irányba mutatna, hogy rasszista motivációjú bűncselekményről" van szó. Igaz, azt is hozzátette Eddie Johnson rendőrfőnök, hogy gyomorforgató az ügy, és 28 éves pályafutása alatt látott már dolgokat, amiket soha az életben nem kéne látni, "de még mindig rácsodálkozom, hogy vannak ilyenek".

Aztán egy sajtótájékoztatón egy másik rendőr arról beszélt, hogy "a kölykök néha hülyeségeket csinálnak, hülye döntéseket hoznak. Ez is része lesz az arról szóló vizsgálatunknak, hogy gyűlöletbűncselekményről van-e szó, vagy csak hülyeségről".

És egy újabb rendőri nyilatkozat: Anthony Guglielmi rendőrszóvivő azt mondta, a négy fekete "szörnyű rasszista állításokat" tett, de az áldozatra a jelek szerint amiatt szálltak rá, mert fogyatékkal élő, és nem azért, mert fehér. És arra sincs adat, hogy az áldozat valóban Trump-szavazó lenne.

A Fehér Ház szóvivője is óvatos volt. "Túl korai lenne kijelenteni", "még folyik a nyomozás", "kövessük a tényeket, ne spekuláljunk", mondta a rasszista indítékról szóló kérdésre Josh Earnest. Apróság, de sokatmondó: az első újságírói kérdésre általánosságban elítélte a borzalmas tettet, a riporternek utána konkrétan rá kellett kérdeznie, hogy mi a véleménye a szóvivőnek a rasszista szálról. Erre válaszolva mondta a fentieket. 

Tombol az alt-right

A trumpista jobboldal mindezt szörnyülködve twittelte, posztolta, és írta meg minden létező fórumon. Olaj volt a tűzre, hogy a sajtó is ódzkodott beleállni azonnal a rasszista vonalba. A konzervatív Fox összegyűjtötte, szerintük a liberális sajtó hol hazudott. Eszerint

A Resurgent jobbos site pedig abba kötött bele, hogy a nagy híroldalak a címlapjukon elrejtették a hírt, és nem nagyon utaltak rasszizmusra.

Közben a trumpista oldal is túltolta egy kicsit a dolgot: azt pedzegették, hogy a Black Lives Matter fekete jogvédő mozgalomnak is köze van az ügyhöz, úgyhogy a  #BLMKidnapping (BLMemberrablás) hashtag csütörtökön a Twitteren bekerült az öt legtöbbet használt közé, pedig a rendőrség és a mozgalom is világosan közölte, hogy a szervezet semmilyen módon nincs kapcsolatban a bűncselekménnyel.

Obama: Megvetendő

Megszólalt a hosszú ideig Chicagóban élt leköszönő elnök is: megvetendőnek, szörnyűnek nevezte a videót, és azt mondta, szerinte a feketék és fehérek viszonyában igazából javulás van, csak a problémák és a rasszizmus szörnyű hozadékai most a közösségi média miatt jobban láthatók. "Nincs értelme úgy tenni, mintha nem létezne gyűlölet és rasszizmus, de azzal, hogy a felszínre tör, legalább meg tudjuk oldani ezeket."

Az egykori házelnök, Newt Gingrich azt nyilatkozta, hogy ha ezt négy fehér csinálja egy feketével, minden liberális ki lenne borulva, és nem lenne kérdés, hogy rasszista bűncselekményről van szó. A neten aláírásgyűjtés indult , hogy a kínzást közzétevő Brittany Herringet (a rendőrség őt és testvérét Covington vezetéknéven említi) gyűlöletbűncselekménnyel vádolják meg, és a Facebookon is beindultak az emberek. 

Washington Post és a Vox gyorsan megmagyarázta, hogy szerintük mi a baj a trumpisták hozzáállásával: nagyjából az, hogy a fekete kisebbség rasszista elnyomása Amerikában régre visszanyúló történelmi tény, és mind a mai napig vannak rendszerszintű jelei, ezáltal természetes, hogy a sajtó odafigyel az ilyesmire. Arról viszont nincs szó, hiába állítja a jobboldal, hogy fehér Trump-hívőknek folyamatosan rettegniük kéne a diszkriminációtól, úgyhogy a mostani eset nem értelmezhető társadalmi jelenségként - írták az elemzések.

Tények az érzelmek helyett

Csütörtökön egy második videó is kiszivárgott a kínzásokról, amin az elkövetők az áldozatukat arra kényszerítik, hogy egy vécéből igyon, majd aznap a rendőrség emberrablással, fogvatartással, súlyos bántalmazással, valamint - a bejelentésnél a felsorolásban elsőként említve -

gyűlöletbűncselekménnyel

vádolta meg a négy fiatalt. Hárman 18 évesek, negyedik társuk pedig az egyik lány 24 éves testvére. Akár 15 év börtönt is kaphatnak. Az egyik fiút  "mellékesen" rablással, lopott jármű birtoklásával és betöréssel, míg a két Covington-lányt betöréssel is meggyanúsították.

Mint kiderült, a lány testvérpár mindkét tagjának volt dolga a hatóságokkal korábban is, egyiküket el is ítélték, próbaidőre, mégpedig azért, mert márciusban lopott autóban utazott.

A rendőrség a bírálatokra azt mondta,

az soha nem volt kérdés, hogy vizsgálják a rasszista indíttatást, ugyanakkor tények, és nem érzelmek alapján akartak dönteni.

A rendőrkapitány hozzátette: elítélendő a videó, ennek és a rasszizmusnak semmi keresnivalója Chicagóban vagy bárhol máshol, bármilyen bőrszínű, nemű, mentális állapotú is az áldozat.

A feltételezett elkövetők vallomást tettek, és pénteken állnak óvadéki bíróság elé.

Eleinte jóban voltak

A nyomozás mostani állása szerint egyébként az történt, hogy a későbbi áldozatot a szülei egy McDonald'snál kitették újév napján, hogy ott találkozzon egy barátjával, akinél a tervek szerint ott is aludt volna. Azt nem árulta el a szüleinek, kivel találkozik, mert soha nem szokta. Csak később derült ki, hogy az egyik gyanúsítottal beszélte meg a bulit, aki egyébként az iskolatársa volt, és egy lopott mikrobusszal érkezett. Felvette, és Chicago nyugati részére vitte őt. Ott autózgattak pár napig, meglátogatták a haverjaikat, éjjel pedig a mikrobuszban aludtak. Kedden elmentek a másik két gyanúsított, a lány testvérpár otthonába, majd miután egy játékverekedés eldurvult, a tettesek elkezdték a négy-öt órán át tartó kínzásokat.

Egy lenti szomszéd a nagy zaj miatt kihívta a rendőröket, a kínzók ekkor rátörték az ajtót a szomszédra, mert feldühödtek, hogy beköpte őket. A magára hagyott áldozatnak sikerült ezalatt elmenekülnie. A megvert, vérző, kifordított női ruhát viselő, zavart állapotban lévő fiatalra rendőrök találtak rá, miközben a mikrobuszos haverjával és bántalmazójával sétált. Kórházba vitték, és amikor rájöttek, hogy vasárnap óta a család bejelentése alapján eltűntként tartják nyilván, értesítették a rokonait. Az áldozatot a szülei aztán hazavitték, a rendőrségnek pedig nem kellett sok, hogy összekössék az ügyet a facebookos videóval.

Az áldozatról egyelőre a család elmondásából annyit tudni, hogy "alapvető érzelmi és fizikai fogyatékossággal élte az életét". Az egyik rokona azt mondta, hálásak az összes imáért és segítségért, amit kaptak, és hogy a megkínzott fiú a körülményekhez képest jól van, a családja pedig megnézte a felvételeket, de nem kívánja kommentálni az ügyet. 

Most inkább arra fordítják az energiáikat, hogy családként összetartsanak.

Rovatok