Index Vakbarát Hírportál

Rafszandzsáni halálával súlyos veszteség érte az iráni reformereket

2017. január 9., hétfő 15:00

Vasárnap szívrohamban meghalt Akbar Hásemi Rafszandzsáni volt iráni elnök. Halála mindenkit váratlanul ért, és komoly csapás az általa támogatott ellenzéki reformereknek. A kormány három napos gyászt rendelt el a tiszteletére, temetése miatt pedig a kedd munkaszüneti nap lesz.

Forradalmárból lett nagy hatalmú politikus

Rafszandzsáni 1934-ben született Délkelet-Iránban. Tanulmányait Kom egyetemi városában végezte, ahol együtt tanult azzal a Ruholláh Khomeinivel, akinek a vezetésével az iráni iszlám forradalom megdöntötte Mohammad Reza Pahlavi sah uralmát 1979 elején. A síita Khomeini ajatollah aztán kikiáltotta az Iráni Iszlám Köztársaságot, aminek 1989-ben bekövetkezett haláláig legfelsőbb vezetője volt.

Mivel Iránban síita vezetés került hatalomra, a saját síita kisebbségétől tartó Irak és Szaddám Huszein háborút indított Irán ellen 1980-ban. A háború alatt Rafszandzsáni volt az iráni hadsereg de facto főparancsnoka, és hatalmas szerepe volt abban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa  véget vessen a harcoknak 1988-ban. 

A háború után Rafszandzsáni indult az elnöki pozícióért és meg is nyerte az 1989-es választásokat. Két cikluson keresztül volt hatalmon, miközben Khomeini halála után Ali Hamenei lett az ország legfőbb vezetője. Nagy szerepe volt továbbá az iráni nukleáris program fejlesztésében is, valamint a 2015-ös iráni atommegállapodás létrejöttében.

A modernizáció híve

Elnöksége után lassan a mérsékelt reformer politikai irányzat egyik meghatározó és befolyásos alakja lett. 2005-ben harmadszor is indult az elnöki pozícióért, azonban meglepetésre alulmaradt Mahmúd Ahmadinezsáddal szemben, ráadásul a konzervatív új elnök esküdt ellenségévé vált.

2007 és 2011 között az ország legfőbb politikai és vallási vezetőjéről is döntő Szakértők Tanácsának elnöke volt, mígnem a konzervatív erők le nem váltatták. 2013-ban ismét megpróbálta elnöknek jelöltetni magát, azonban a 6-6 jogi szakértőből és egyházjogászból álló Őrök Tanácsa ezt a korára hivatkozva nem engedélyezte.

Azonban Rafszandzsáni így is jól jött ki a 2013-as választásokból, hisz az ő pártfogoltja, a modernizációt szintén támogató, mérsékelt Haszán Róháni lett az elnök. Utóbbi egyébként twitteren fejezte ki tiszteletét. Róháninak politikai szempontból is nagyon fájdalmas Rafszandzsáni halála, nélküle ugyanis sokkal nehezebb lesz megnyernie a májusi választásokat.

Rovatok