Index Vakbarát Hírportál

Újabb orosz fejes az amerikai tiltólistán

2017. január 10., kedd 00:58

Néhány nappal a közeledést támogató Donald Trump elnöki beiktatása előtt tovább bővítette Washington a Magnyitszkij-listát, így újabb magasrangú orosz hivatalnokkal és rokonaival szemben lép életbe vízumkiadási és számlavezetési, vagyonkezelési korlátozás az Egyesült Államokban – derült ki az amerikai pénzügyminisztérium hétfői közleményéből.

Eszerint a listára felkerült

írta a Ria Novosztyi. A Magnyitszkij-lista 2012-ben született, ezen eredetileg nyilvánosan az a 18 ügyész, bíró, orvos szerepel, akik az amerikaiak szerint felelősek lehetnek az előzetes letartóztatásban 2009-ben meghalt Szergej Magnyitszkij haláláért. A lista nem nyilvános része azonban sokkal hosszabb is lehet, akár 60 fős.

A halálakor 37 éves Magnyitszkij  a Firestone Duncan brit tanácsadó cég munkatársa volt, és ebben a minőségében ő végezte a Hermitage Capital Management brit befektetési társaság oroszországi érdekeltségeinek auditálását. A vád szerint a társaság sikkasztott, Magnyitszkij viszont egy éves őrizete alatt is azt állította, valójában a rendőrség élt vissza a lefoglalt papírokkal, 230 millió dollárt elsikkasztva.

Basztrikin a mostani amerikai döntés szerint szintén felelős Magnyitszkij haláláért, bár a szankció Barack Obama három héttel ezelőtti döntése óta már nem csak arra terjeszthető ki, aki Magnyitszkij halálához köthető, hanem bármely ország állampolgárára, amennyiben az emneri jogok megsértésével vádolható.

Rovatok