Index Vakbarát Hírportál

Trump szerint a kémfőnök elismerte, hogy az oroszok ártatlanok

2017. január 12., csütörtök 15:25

Elismerte az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője, hogy megalapozatlanok a híresztelések, amelyek szerint Donald Trump ellen kompromittáló adatokat gyűjtöttek az oroszok – közölte a megválasztott republikánus elnök a számára elsődleges fórumon, a Twitteren.  

Trump szerdán, megválasztása utáni első sajtótájékoztatóján nem csak megalapozatlannak nevezte a híreszteléseket és kirohanást intézett az arról író sajtó ellen, de megvádolta az amerikai titkosszolgálatokat is, utalva arra, hogy az állítólagos dosszié a tudtukkal, de legalábbis az ő hibájukból szivároghatott ki. Ha igen, az súlyos foltot jelent a titkosszolgálat megítélésén – mondta Trump, a náci Németország időihez hasonlítva a történteket.

A DNI vezetője szerint ugyanakkor nincsen közük az amerikai szolgálatoknak a dosszié létrejöttéhez és kiszivárogtatásához, azok már korábban terjedtek – mondta James Clapper, biztosítva az új elnököt, hogy a szolgálatok munkájukkal kiállnak a mindenkori elnök mellett.

Elmondása szerint a november óta a sajtó és a politikusok körében keringő 35 oldalas dokumentumról sosem állította a DNI, hogy azok megbízhatók, azokból a szolgálatok nem vontak le semmilyen következtetést, de fontosnak tartották a létezését annyira, hogy értesítsék róla a távozó Barack Obamát és utódját – írta a BBC.

Clapper hangsúlyozta a Trumppal folytatott megbeszélésén, hogy maga is aggasztónak tartja, ha hasonló dokumentumok kerülnek nyilvánosságra.

Az iratot a brit elhárítás egykori tagja, a korábban Moszkvában tevékenykedő, később egy magán biztonsági szolgálatot alapító Cristoher Steele állította össze, oroszországi forrásai alapján, eleinte a republikánusok Trump-ellenes szárnya kezdeményezésére.

A Guardian szerint a dosszié a 2008-as elnökjelölthöz John McCainhez is eljutott, a republikánus szenátor maga továbbította azt az FBI-nak. A lapnak nyilatkozva a CIA korábbi munkatársa elmondta, hogy különösen rossz viszonyt alapozott meg Trump azzal, hogy a titkosszolgálat dolgozóit áskálódással vádolta meg, szándékos szivárogtatással, a náci Németországgal állítva ezt párhuzamba.

Rovatok