Index Vakbarát Hírportál

Világszerte kiakadtak Trump megjegyzésein

2017. január 16., hétfő 23:10

Donald Trump csupán két interjúval elérte, hogy megsértse, felháborítsa vagy megdöbbentse a világ vezető politikusait. Trump a The Timesban és a Bildben a következő kijelentéseket tette:

A beiktatásra váró elnök szavaira minden irányból érkeztek reakciók, vérmérséklettől függően a szolid kétkedéstől a nyílt kiakadásig. 

Angela Merkel. Kiakadási faktor: 2

A német kormány továbbra is együttműködik az Egyesült Államok kormányával - mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben. Hozzátette, hogy

nekünk, európaiaknak a saját kezünkben van a sorsunk

, az EU a gazdasági ereje révén és hatékony döntéshozatali rendszerrel meg tudja vívni a harcot a terrorizmussal és meg tud birkózni a digitalizáció kihívásával és más gondjaival.

Francois Hollande. Kiakadási faktor: 9

A francia elnök igen élesen reagált Donald Trump kirohanásaira.

Nincs szükségünk külső tanácsokra

- idézte Francois Hollandet a Yahoo. "Kimondom, Európa mindig is támogatni fogja a transzatlanti kapcsolatokat, de mi fogjuk meghatározni annak irányát, a saját érdekeink és értékeink alapján."

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. Kiakadási faktor: 6

Aggodalmát fejezte ki Donald Trump NATO-t bíráló kijelentése miatt Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, aki szerint a megválasztott amerikai elnök kijelentése a katonai szövetség tagjai körében, de különösen az unió 28 tagállama között "meglepetést és szorongást" kelt.

Steinmeier kijelentette: Donald Trump negatív véleménye az észak-atlanti katonai szövetségről ellentétes James Mattis nyugalmazott tengerészgyalogsági tábornok, a megválasztott amerikai elnök védelmiminiszter-jelöltje washingtoni meghallgatásán tett kijelentéseivel.

"Meglátjuk majd, milyen következményekkel jár az új amerikai diplomácia" - tette hozzá a német diplomácia vezetője.

John Kerry. Kiakadási faktor: 8

Az amerikai külügyminiszter szerint"helytelen", hogy Trump beleavatkozik más országok politikájába. John Kerry külön kiemelte a megválasztott elnök Angela Merkel német kancellár címére intézett kritikáját a menekültpolitika ügyében.

Úgy gondolom, nagyon óvatosnak kell lennünk, amikor azt sugalljuk, hogy Európa egyik legerősebb vezetője ilyen vagy olyan hibát követett el.

Kerry a CNN-nek adott interjújában azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak igen is érdeke egy erős EU, ezért fontos, hogy további országok ne hagyják azt el. Kerry nagyon bátornak nevezte Merkel menekültügyi lépéseit, válaszul Trump kritikájára.

Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter. Kiakadási faktor: 8

új amerikai elnök gyakorlatilag megfenyegette a német autóipart: ha az USA helyett Mexikóban gyártatják a kocsikat, akkor 35 százalékos vámot vetnek ki rájuk.

Nem sokkal később Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter és alkancellár szintén a Bildben visszavágott. Gabriel szerint az amerikai autógyártást gyengébbé, drágábbá, összességében rosszabbá tennék a Trump által belengetett védővámok. Azt is hozzátette, ha Amerika nem kér a külföldről importált autókból, akkor

kezdjen el jobbakat gyártani.

Federica Mogherini, az  EU külügyi megbízottja. Kiakadási faktor: 4

Trump interjúiban elismerően beszélt a brexitről is, megjegyezve, hogy szerinte hamarosan további országok lépnek majd ki az EU-ból. Trump rögtön belengetett egy kereskedelmi megállapodást is a britekkel, amelyről konkrétumokat szokásához híven nem árult el, de annyit megjegyzett, hogy ez "mindkét félnek remek lesz".

Trump alaptalan állításairól az EU külügyi megbízottja rántotta le a leplet. "Teljesen világos", hogy Nagy-Britannia nem írhat alá semmilyen kereskedelmi megállapodást addig, amíg az EU tagja, idézte Federica Mogherinit a Yahoo.  A folyamat pedig akár hat évig is eltarthat, és ezalatt Angliának továbbra is az Unió szabályai szerint kell működnie, írja a folyamatról a BBC.

Kína. Kiakadási faktor: 10

Kína felveszi a kesztyűt, ha Trump tovább provokálja őket a tajvani közeledéssel, írta két kínai állami lap hétfőn. A kínai vezetés szócsöveként működő lapok Trump pénteki interjújára reagáltak. A megválasztott elnök a Wall Street Journalnek azt mondta: "Az egy Kína elv megbeszélés kérdése."

Amire a kínai külügyminisztérium úgy reagált:

Az egy Kína elv a kínai-amerikai kapcsolatok alapja, és mint ilyen, nem tárgyalási alap.

Ha Trump ilyen áldozattal kezdi hivatali idejét, akkor elkerülhetetlenül szembe kell néznie kemény válaszreakciókkal és a romló kapcsolatokkal, hiszen Pekingnek nincs más lehetősége, mint felvenni a kesztyűt - írta az angol nyelvű China Daily.

Egy másik kínai lap, a Global Times még tovább ment: "Peking kemény válaszlépéseket tesz", ha Trump kikezdené az egy Kína elvet.

"Kína arra kényszerülne, hogy felgyorsítsa Tajvan visszacsatolását, és kegyetlenül szembeszálljon mindazzal, aki Tajvan függetlenségét támogatja" - írta a lap vezércikke.

Hua Csunyingot a Reuters. "Mindenkinek meg kell értenie, hogy vannak olyan dolgok a világon, amelyeket nem lehet áruba bocsátani, megvenni vagy kiárusítani" - tette hozzá. "Ha valaki abba az illúzióba ringatná magát, hogy ezt az elvet alkudozásra használja, Kínával és a kínai néppel találja magát szemben."

A végén olyan lesz, mint aki felemel egy nagy követ, majd a saját lábára ejti.

Rovatok