Index Vakbarát Hírportál

Belga állampolgárságú merénylő robbantott a párizsi stadionnál

2017. január 18., szerda 15:43

Azonosították a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletek egyik újabb öngyilkos merénylőjét. Az iraki dzsihadista a Stade de France nemzeti stadionnál robbantotta fel magát - közölték szerdán francia rendőrségi források.

A támadássorozat nyitányaként a stadionnál felrobbant három kamikaze közül eddig csak egynek a személyazonosságát tudtak megállapítani a francia nyomozók: a 20 éves Bilal Hadfi Franciaországban született belga állampolgár volt. (Arról, hogyan lett Belgium, és azon belül Brüsszel az európai terroristák keltetője, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

A titkosszolgálatok feltételezése szerint az a terrorista, akinél Ammar Ramadan Mansour Mohamad al Sabaawi névre kiállított hamis szíriai útlevelet találtak egy Moszulból érkezett 20 év körüli iraki állampolgár - írta az MTI. 

Egy 2016. februárban készült és decemberben nyilvánossá tett titkosszolgálati feljegyzés szerint a férfi családja 5 ezer dollárnak megfelelő iraki dinárt kapott az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől a párizsi támadást követően. Az ellenszolgáltatás magyarázataként a terrorszervezet egy bagdadi öngyilkos merényletet jelölt meg a hozzátartozóknak, a párizsi merényletekről nem ejtett szót - olvasható a feljegyzésben.

A terrorkommandó utolsó tagját, akinél szintén hamis szíriai útlevél volt, még nem azonosították a francia hatóságok. Az ál Ammar Ramadan Mansour Mohamad al Sabaawi és az egyelőre nem azonosított másik öngyilkos merénylő, valamint több társuk is 2015. október 3-án a menekülthullámmal érkezett Görögországon keresztül Európába, s áthaladtak Magyarországon is.

A párizsi merényletek estéjén három, testén robbanóövet viselő terrorista hatolt be a Bataclan koncertterembe, ahol az Eagles Of Death Metal amerikai zenekar adott koncertet. A merénylők azonnal tüzet nyitottak, és kilencven embert megöltek. A támadással egy időben a Stade de France nemzeti stadionnál és belvárosi kávéházak teraszain másik két terrorkommandó további negyven embert ölt meg. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Rovatok