Index Vakbarát Hírportál

Utoljára még ellopott 11 millió dollárt Gambia megbuktatott diktátora

2017. január 23., hétfő 10:18 | aznap frissítve

Az új gambiai elnök koalíciójának egyik tagja, Mai Fatty állítása szerint amikor elmenekült az országot 22 éve irányító Yahya Jammeh, magához vett a központi bankból legalább 500 millió dalasit, azaz több mint 11 millió dollárt.

A gambiai diktátor először elismerte vereségét a december 1-ei elnökválasztáson, majd meggondolta magát, és bejelentette, hogy nem adja át a hatalmat Adama Barrow-nak. A diktátor mandátuma szerda éjfélkor járt le, de mivel továbbra sem volt hajlandó távozni, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) tagállamainak hadereje bevonult Gambiába, hogy távozásra kényszerítse a leváltott államfőt.

Jammeh végül pénteken beleegyezett abba, hogy távozik az ország éléről, és elhagyja Gambiát. Az egyik feltétele az volt, hogy nem vonhatják bűnügyi eljárás alá. A volt elnök szombat este egy Conakryba, Guinea fővárosába tartó különgépre szállt fel családjával és a guineai elnökkel együtt, aki a politikai patthelyzet rendezését szolgáló ECOWAS-delegáció tagja volt. Jammeh Conakryból Malabóba, Egyenlítői-Guinea fővárosába repült tovább. Egyenlítői-Guinea nem részese a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumának, így a volt elnöknek attól nem kell félnie, hogy Hágában felelősségre vonják.

Az új elnök, Adama Barrow Szenegálban, a gambiai nagykövetségen letette a hivatalos esküt. Mint mondta, egységkormány létrehozását fogja javasolni, egyúttal pedig felállítanak egy bizottságot annak feltárására, hogy Jammeh milyen jogsértéseket követett el 22 éves uralma alatt.

Rovatok