Index Vakbarát Hírportál

Tizenkét halottal üzent a drogkartell

2017. január 23., hétfő 19:29

Tizenkét megcsonkított holttestet találtak a hétvégén a mindenekelőtt amerikai turisták körében kedvelt nyugat-mexikói Manzanillo kikötővárosában – közölte az MTI helyi hatóságok nyomán.

Az AFP francia hírügynökség szerint a mexikói drogháború immáron eddig biztonságosnak vélt területekre, így Manzanillóra is kiterjedt.

Carlos Heredia rendőrfőnök elmondta, hogy hét lefejezett és megcsonkított holttestet találtak szombaton egy manzanillói bekötőúton hagyott taxiban. A halottak egyike egy nő volt – tette hozzá.

További öt halottat találtak vasárnap egy erdőségben. A rendőrség egyik szóvivője szerint a holttestek félmeztelenek voltak és egyértelműen kínzásra utaló nyomokat fedeztek fel rajtuk.

A Köpcös helyéért megy a harc

A rendőrség mindkét tetthelyen a befolyásos Jalisco Nueva Generación (Jalisco Új Nemzedék) nevű drogkartell üzeneteit találta.

A Jalisco Nueva Generación egykor a Sinaola bűnszervezettel állt szövetségben. Mióta azonban annak vezetőjét, Joaquín Guzmánt, a ragadványnevén El Chapóként (Köpcösként) is emlegetett mexikói drogbárót múlt pénteken kiadták az Egyesült Államoknak szakértők a drogkereskedelem ellenőrzéséért folytatott véres bandaháborúval számolnak. Ugyanakkor a Jalisco Nueva Generación szervezetén belüli ellentétek is kiéleződtek az utóbbi időben.

A mexikói vezetés által meghirdetett harc a drogkartellek ellen és a kábítószer-maffiák egymás közötti harcai több mint 120 ezer áldozattal jártak a 120 milliós országban, de számuk a 150 ezret is megközelítheti, miután az eltűntek nagyobb része is valószínűleg halott.

A múlt héten hat ember levágott fejét találták Dél-Mexikóban egy kocsi tetején, de a drogháborúval lehet kapcsolatban az lövöldözés, amelyben a Yucatán-félsziget egyik külföldi turisták körében népszerű tengerparti bárjában öt embert megöltek.

Rovatok