Index Vakbarát Hírportál

A mexikói elnök lemondta amerikai útját Trump keménykedése után

2017. január 26., csütörtök 16:56

Miután Donald Trump szerdán aláírta a mexikói fal felépítéséről szóló rendeletet, a mexikói kormány egyértelművé tette, hogy nem fognak fizetni a közös határra épülő falért. 

Erre Trump azzal kontrázott csütörtökön Twitterén, hogy ha Mexikó nem hajlandó fizetni, akkor semmi értelme a jövő hétre tervezett amerikai-mexikói találkozónak sem, ahol többek között az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményről, vagyis a NAFTA-ról is tárgyaltak volna. Erről azt mondta még, hogy az elejétől fogva egyoldalú volt a szerződés, mert az Egyesült Államoknak 60 milliárd dolláros kereskedelmi deficitje van Mexikóval szemben, és emiatt rengeteg állás és cég veszett el, szóval, ha nem fizetnek a falért, nincs értelme találkozni. 

Nem sokkal később a mexikói elnök, Enrique Peña Nieto

be is jelentette, hogy lemondja az Amerikába tervezett útját, és erről már Fehér Házat és értesítették.

De itt még nem volt vége, mert órákkal a mexikói elnök bejelentése után a Fehér Ház szóvivője közölte, hogy Trump 20 százalékos adót akar kivetni minden mexikói importárura, és így fizettetné meg velük a falat. Sean Spicer szóvivő nem akart belemenni a részletekbe, csak annyit árult el, hogy ez egy átfogóbb adóreform része lehet. Az sincs kizárva, hogy más országokból érkező termékekre is kiterjed majd az adó.

Egyikük szerint sem lett volna értelme

Trump csütörtök este, egy philadelphiai republikánus rendezvényen is beszélt a falról és a történtekről. "Mexikó elnöke és én egyetértettünk a tervezett találkozó lemondásában. Különben is más utat akarok járni" - idézi az MTI. 

Közölte azt is, hogy újratárgyalja az Egyesült Államok érvényben lévő kereskedelmi megállapodásait, és a jövőben nem többoldalú, hanem kétoldalú egyezményeket köt majd. Terve szerint minden egyes egyezménynek lesz egy olyan záradéka, amely szerint előzetes értesítés után a megállapodás 30 napon belül felbontható.

A múlt héten beiktatott amerikai elnök által aláírt, falépítésről szóló rendelet egyébként azért is okozott felháborodást Mexikóban, mert pont aznap, szerdán érkezett a Fehér Házba hivatalos látogatásra az ország külügyminisztere, Luis Videgaray.

Rovatok