Index Vakbarát Hírportál

May és Trump barátok lesznek, hogy a dolgozó kisembereket képviselhessék

2017. január 27., péntek 19:24 | aznap frissítve

Negyed óra alatt véget is ért Trump és May közös sajtótájékoztatója - az első sajtókonferencia, mióta Trumpot beiktatták. A két vezető hatalmas barátságot vizionált a jövőbe, egy történelmi szövetség megújításáról beszéltek, de a konkrétumokat kerülték.

Csupán tizennyolc percig tartott az első sajtótájékoztató Trump elnöksége alatt. Theresa May-jel közösen, a Fehér Ház ovális termében közösen tartották a konferenciát, ahol kevés megfogható tény hangzott el, inkább a két ország közeledési szándékát nyilvánították ki. Trump fáradtan, May pedig feszült koncentrációval válaszolta meg a kérdéseket nézetkülönbségeikről, az orosz-ukrán krízisről és egy lehetséges gazdasági együttműködésről.

"Különleges barátság"

Nagyon összebarátkozhatott a két vezető, mindketten elmondták, milyen komoly "személyes szimpátiát" éreznek egymás iránt. A tájékoztatón a országaik ideológiai, politikai és gazdasági együttműködését ígérték. Trump és May is elmondta, azért vezethetik a nemzetüket, mert "nem felejtették el a dolgozó kisembereket képviselni": Trump külön tisztelgett a brexittel megvalósuló, születőben lévő "brit szuverenitáshoz", May pedig gratulált Trump "fényes választási győzelméhez".

A "különleges barátság" amit oly sokat emlegettek az Egyesült Királyságnak tényleg különleges, mondhatni az egyetlen kapaszkodója lehet a Brexit után. A gazdasági együttműködésről Trump egy szót sem szólt, May azonban sok feltételes mód és puhító jelző között elmondta, szerinte mindkét ország érdekében állna a szoros gazdasági együttműködés kiépítése. May azt ígérte, ambiciózusak lesznek, és tovább építkeznek majd a két ország egymásba fektetett tőkéjére.

Mindenki tűkön ülve várta, hogy kiderüljön, mi az, amiben a két ország nem értett egyet, de May nem adott egyenes választ a kérdésre. Szerinte sokkal fontosabb, hogy ez a két ország, akik között ilyen fontos kapcsolat van, milyen ügyekben van közös állásponton.

Mikor a BBC Trumptól kérdezte, mit gondol arról, hogy a brit lakosság nagy része szerint elrettentőek a nézetei a hírszerzési kínzásról, az abortuszról és a muszlim bevándorlásról, Trump viccel ütötte el a kérdést: Tényleg ezt kérdezi? Ez aztán szép barátság lesz így! Majd arról beszélt, hogy a kabinetjében sem feltétlenül ért vele mindenki egyet, de a közös munkát ez még nem lehetetleníti el.

Van, ami csak az USÁ-ra tartozik

Ha valóban az elhangzottaknak megfelelő politikát követknek majd, akkor az intervencionalista külpolitikának gyakorlatilag vége, helyette a határvédelem és az online támadások kivédése kerül majd előtérbe. Oroszország és Ukrajna, Mexikó és az ISIS is téma volt a rövid sajtótájékoztatón.

Az ukrán helyzet miatt Oroszország ellen életbe léptetett szankciókról kérdezték a két vezetőt. May azt mondta, a maguk részéről a minszki egyezmények (az ukrán válság megoldását célul kitűző egyezmények) teljesítését várják el az oroszoktól. Trumptól a krízis megoldására nem érkezett ugyan egyenes válasz, de újra megerősítette: 

ha remek kapcsolatot tudnának ápolni Oroszországgal és Kínával, az egyáltalán nem negatív, inkább pozitív fejlemény lenne. 

Az ISIS, amelyet Trump kampányában és a választási vitákban előszeretettel emlegetett, a mostani találkozón is előkerült. May azt mondta, meg kell duplázni a katonai erőfeszítéseket, hogy kiszorítsák a Daesht a térségből - a folyamat látszik, hogy már elkezdődött, ahogy a szervezet egyre veszít a kontrollált területből.

May sürgette az európai döntéshozókat, hogy csatlakozzanak Trump ígéretéhez, és építsék ki a kibertámadások elleni védvonalaikat - ne hagyják a terhet egyenlőtlenül eloszlani a britek és amerikaiak vállán. A kibertámadások kivédése a beiktatás előtt Trump egyik legfontosabb ígérete volt, azt mondta, az elnöksége első 90 napjában komoly lépéseket tesznek majd a hekkerek ellen, aminek az USA minden más társadalomnál jobban ki van szolgáltatva. Elnökségének első hetén nem tett lépéseket a témában.

Trump és a mexikói elnök találkozóját korábban törölték, ezért a két vezető telefonon beszélt. Mikor erről kérdezték, Trump annyit mondott, hogy egy nagyon kellemes telefonhívásról volt szó, amit bizonyára a másik fél is megerősít majd. Hangsúlyozta, hogy "nagyon szereti a mexikóiakat", gyakran dolgozik együtt velük, de az Államokat kisajtoló jelenlegi kapcsolatnak véget kellett vetni, most egy új barátság korszaka jön.

A brit konzervatív miniszterelnök a csütörtökön törvénybe iktatott  mexikói-amerikai határon épülő fal miatt megromló mexikói-amerikai kapcsolatokról csak annyit mondott: ez Mexikó és Amerika dolga, Trump szerint a brit miniszterelnöknek kisebb gondja is nagyobb, mint hogy az USA külkapcsolatai miatt aggódjon.

Trump egyébként többször is választ adott a riporterek által May-nek címzett kérdésekre, amire a BBC női riportere udvariasan annyit mondott: inkább megvárják, amíg May ("she") is válaszol. Trump ezen szokását a választási viták alatt sokan kritizálták.

Udvariassági kör

Pár perccel magyar idő szerint este hat előtt érkezett meg a brit miniszterelnök, Theresa May a Fehér Házba, ahol már el is hangzott, hogy az Egyesült Királyság az egyik "elsődleges szövetségese" az Államoknak. May az első nemzetközi vezető, aki a vasárnapi beiktatás óta találkozik Trumppal. Az ovális teremben tartott megjelenésük egy órával később kezdődik. A konferencia előtt May a washingtoni Arlington temetőben helyezett el pipacskoszorút a háborúban elhunyt névtelen hősök emlékére.

A Fehér Házat az etikett szerint közösen járja be a két politikus, May a vendégkönyvet is aláírta. A Telegraph szerint Trump megmutatta Maynek a nemrég visszahozott Churchill büsztöt is, amit Obama elnöksége alatt kivittek az ovális teremből, Obama szerint azért, hogy helyet csináljanak Dr. Martin Luther King szobrának. Trump most visszahozatta a Churchill büsztöt (és megint beszólt a sajtónak, akik azt hitték, ez azt is jelenti, hogy MLK szobra kikerül a szobából).

A sajtótájékoztatóval egyidőben Washingtonban folyt a March For Life, az Élet Menete nevű demonstráció, amit a pro-life azaz abortuszellenes szimpatizánsok tartanak. Pence alelnök történelmet írt azzal, hogy beszédet mondott a meneten, soha más alelnök nem foglalt még állást az ügy mellett.

"Néha az ellentétek vonzzák egymást"

- ezt mondta May mikor megérkezett az Egyesült Államokba, szerinte ugyanis erős személyes kapcsolat alakulhat ki közte és az amerikai elnök között. May azt reméli, megújulhat a történelmi szövetség a két ország között, és "újra együtt" vezethetik majd a világot, írja a Telegraph. May tolmácsolta a királyi család meghívását az elnöki párnak, amit Trump el is fogadott. 

A találkozó Trump első munkahetének végére ütemezték, amit azzal kezdődött, hogy az USA visszalépett a transzatlanti globális kereskedelmi egyezménytől, a TTP-től. Ez nem könnyíti meg May kilátásait, akinek szüksége lenne egy erős globális kereskedelmi partnerre, hogy biztosítsa magát az uniós kilépési tárgyalások idejére.

A brexit utáni Egyesült Királyságban és a Trump beiktatása utáni megosztott Amerikában zajló hasonló belpolitikai folyamatok egységet kovácsolhatnak a két országból: mind Trump, mind a Brexit támogatói globalizáció- és bevándorlásellenesek. Demográfiailag pedig főleg középkorú vagy idős fehér munkásosztálybeliekről van szó.

A média lett Trump ellenzéke

Steve Bannon, Trump fő stratégája és jobbkeze szerint a Fehér Ház elsődleges ellenzéke jelenleg az amerikai sajtó, főleg a beiktatás közvetítésével és kommentálásával voltak elégedetlenek, Trump szerint ugyanis hazudtak a megjelentek számáról - szerintük inkább "alternatív tényeket" kellett volna sugároznia az amerikai médiumoknak.

Ez lesz az első alkalom, hogy Donald Trump a sajtó elé áll, miután még a beiktatása előtt a Trump Towerben  keményen kiosztotta a CNN-t és a Buzzfeedet, akiket álhírgyárosnak és szemétkupacnak  titulált. A CNN riporterének kérdést sem engedett az akkor még megválasztott elnök, helyette a BBC-nek adta a kérdezés jogát. Kérdés, hogy egy diplomáciai eseményen, a beiktatás után is hasonló hangulat lesz majd a sajtótájékoztatón, vagy elsimulnak a kedélyek. 

Rovatok