Index Vakbarát Hírportál

A menekültegyezmény felmondásával fenyegetőzik Törökország

2017. január 27., péntek 13:22 | aznap frissítve

Miután a görög legfelső bíróság csütörtökön megtagadta annak a nyolc török katonának a kiadatását, akik a tavaly júliusi államcsínykísérlet kudarca után menekültek helikopterrel Görögországba, a török külügyminiszter válaszlépéseket fenyegette meg Görögországot.

Mevlüt Cavusoglu a katonák ügyének újratárgyalását követelte, és kijelentette, hogy amennyiben nem adják ki őket, minden szükséges lépést megtesznek, beleértve a kétoldalú visszafogadási egyezmény esetleges felmondását is. Az egyezmény alapján Törökország visszafogadja Görögországból az elutasított menedékkérőket.

A külügyminiszter szerint

politikai döntés született. Görögország puccsistákat oltalmaz. Nem tudunk pozitívan tekinteni olyan országokra, melyek terroristákat, árulókat és puccsistákat bújtatnak. Ezt Görögországnak is tudnia kell. Nyolc árulóról van szó, akik meg akarták gyilkolni az elnökünket, nem kisstílű bűnözőkről.

A török igazságügyi tárca ezért újabb kiadatási kérelemmel fordult a katonaszökevények ügyében Athénhoz.

Mint megírtuk, a görög legfelső bíróság arra hivatkozva tagadta meg a kiadást, hogy nincs garancia arra, hogy a Törökországba való esetleges visszatérésük után a katonák ügyét tisztességes eljárás keretein belül bírálnák el. Továbbá félő az is, hogy a katonákat a hazatérésük után kínzásnak vetnék alá, amelybe akár bele is halhatnának.

A török fegyveres erők nyolc tagja július 16-án, vagyis mindössze órákkal az elvetélt puccskísérlet után szökött katonai helikopteren Alekszandropolisz görög határvárosába, ahol azonnal menedékkérelmet nyújtottak be. A görög hatóságok akkor illegális határátlépés miatt őrizetbe vették és két hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték őket.

Rovatok