Index Vakbarát Hírportál

Az alapjövedelem élharcosa lett a francia baloldal elnökjelöltje

2017. január 29., vasárnap 20:46

Simán megverte az esélyesebbnek tartott Manuel Valls volt kormányfőt Benoît Hamon a francia baloldal előválasztásán. A megosztó, 750 eurós alapjövedelemmel kampányoló jelöltnek az áprilisi elnökválasztáson nem lesz sok esélye a felmérések szerint, de helyzetbe hozhat egy másik baloldali jelöltet, Emannuel Macront.

Benoît Hamon volt oktatási miniszter lesz a francia Szocialista Párt elnökjelöltje az áprilisban tartott elnökválasztáson. A vasárnapi baloldali előválasztás második fordulójában ugyanis simán, 58-42 százalékos aránnyal legyőzte legyőzte a sokáig esélyesnek tartott Manuel Valls volt kormányfőt, közölte a le Figaro.

Az előválasztáson többen vettek részt, mint egy héttel ezelőtt, több mint kétmillióan. Ez azonban elmarad a jobboldali előválasztáson mutatott érdeklődéstől, azon 5 millióan adták le voksukat.

Manuel Valls azonnal elismerte vereségét, nyilvánosan kezet fogott Hamonnal, és sok sikert kívánt neki az elnökválasztási küzdelemhez. Hamon pedig természetesen ünnepelt, szerinte

a baloldal ma felemelte a fejét és a jövő felé fordult.

Jelezte, hogy tárgyalásokat kezd két balos jelölttel, a radikális balosnak mondható Jean-Luc Mélenchonnal és Yannick Jadot-val az összefogás érdekében.

A felmérések már jelezték, hogy Vallsnak gondjai lesznek az előválasztáson, a volt miniszterelnök népszerűségét ugyanis erodálta a kormányzati szerepe. Ellenfelei, főleg Hamon pedig az elmúlt öt év szociáldemokrata politikájával szakító baloldali protekcionista kormányzást ígértek.

A 49 éves Benoît Hamon a havi 750 eurós általános alapjövedelem bevezetésére tett javaslatával került az előválasztási kampány középpontjába. Ezt a javaslatot mind a hat riválisa elutasította, mert a hatalmas költségek miatt megvalósíthatatlannak tartják az ötletet. Kérdés, ezek után milyen lelkesedéssel állnak be majd mögé élesben az elnökválasztási kampányban.

Hamon saját megfogalmazása szerint egy "kívánatos jövőt" javasol a franciáknak, a baloldalnak szerinte "hátat kell fordítania a régi megoldásoknak, amelyek tegnap sem működtek és a jövőben sem fognak".

Mélyen megosztott a baloldal

Az ideológiai ellentét olyannyira méllyé és kibékíthetetlenné vált a népszerűtlen kormánypárton belüli irányzatok között, hogy elemzők szerint az előválasztás a Szocialista Párt sorsát is megpecsételheti.

Hamon dolgát nehezíti, hogy szó sincs arról, hogy a baloldalnak nagy reményei lehetnek majd a végső győzelemre. A kutatások szerint a szocialisták jelöltje nemhogy a második fordulóba nem jutna be (a radikális jobbos Marine Le Pen és a jobboldali republikánusok jelöltje, François Fillon a két esélyes), hanem jó eséllyel csak az ötödik helyet tudná megszerezni.

Macron örülhet

Két népszerű baloldali politikus ugyanis jelezte, hogy mindenképp elindul áprilisban. Emmanuel Macron volt gazdasági miniszter és a radikális baloldal vezetőjének számító Jean-Luc Mélenchon nem is vett részt a mostani előválasztáson. Vagyis a balos szavazatok szétoszlanak majd várhatóan, ha nem lesznek visszalépések. Valls mostani szavzói pedig a felmérések szerint nem Hamonhoz, hanem Macronhoz vándorolnak majd.

Macron esélyeit növeli, hogy Fillon elég nagy botrányba keveredett az elmúlt napokban. A konzervatív jelölt feleségének állítólagos fiktív állásai ügyében a múlt héten ügyészi vizsgálat indult, ami gyakorlatilag felfüggesztette Fillon kampányát. Fillon ugyan épp most vasárnap tartotta a kampánynyitó nagygyűlését, ahol azt mondta, eltökélten ellenáll minden "lejárató kampánynak", és tagadta a felesége elleni vádakat, de láthatóan veszített a lendületéből.

Macron az elmúlt hónapban tíz százalékkal növelte a szavazótáborát, ő lehet a választás meglepetésembere, azaz Hamon mostani győzelme és Valls veresége lényegében azt jelenti, hogy nyitottá válhat a tavaszi elnökválasztási küzdelem.

Rovatok