Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai cégek ismét bizniszelhetnek az orosz titkosszolgálattal

2017. február 2., csütörtök 20:18

Rutinműveletnek titulálta a Fehér Ház azt a csütörtöki bejelentést, miszerint pár amerikai cégnek engedélyezik, hogy az orosz titkosszolgálattal (a KBG-utód FSZB-vel) üzleti kapcsolatba lépjenek. Az engedélyezésről az amerikai pénzügyminisztérium határozott. A lépést a Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer azzal kommentálta, hogy ez korántsem jelenti az Oroszországgal szemben fennálló embargó feloldását, csak egy, az előző elnöki ciklus végén életbe léptetett rendelkezésen "lazítottak kicsit".

Úgy tudom, hogy a pénzügyminisztériumban a rendes ügymenet részének számít az, hogy egyes határozatokat később felülvizsgálnak, és bizonyos iparágak vagy szolgáltatási ágak számára enyhítik azokat

- mondta Spicer a CNN szerint a Fehér Ház sajtószobájában.

Obama egyik utolsó rendelkezése alapján egy naptári évben mindössze 5000 dollár értékben lehetett üzleteket kötni az FSZB-vel. A CNN külügyminisztériumi forrása szerint a mostani határozatra azért volt szükség, mert az Obama-féle rendelet előre nem látott bonyodalmakat okozott, és az eredeti rendelet hatályba lépése után nem sokkal már a változtatáson gondolkodtak.

A gondot az okozta, hogy az FSZB a hagyományos titkosszolgálati feladatai mellett a nagykereskedelmi vámellenőrzést is végzi, így az amerikai cégek nem tudták kifizetni a kereskedelmi tevékenységükkel kapcsolatos költségeiket, hiszen az FSZB-vel csak évi 5000 dollárig kerülhettek üzleti kapcsolatba. A szankciókat azután hozták meg, hogy az Egyesült Államok hírszerző ügynökségei azzal vádolták meg az FSZB-t, hogy részt vett az amerikai választás meghekkelésében.

Rovatok