Index Vakbarát Hírportál

Pénzhiány miatt marad el a csádi választás

2017. február 3., péntek 20:15

Csádnak nincs elég pénze a parlamenti választások megtartásához, jelentette be a közép-afrikai ország államfője, Idriss Déby Itno tábornok pénteken. "Nélkülözésekkel teli időkben nincs mit tenni" – idézte az elnök szavait az MTI. A parlamenti választásra már 2015-ben sort kellett volna keríteni, most azonban határozatlan időre elhalasztották azt.

Csádot az olaj alacsony világpiaci ára és a több fronton zajló harcok miatt sújtja súlyos válság. Az ország hadserege komoly harcot folytat a Boko Harammal a szomszédos Nigériában, a nigeri és a csádi erők tavaly szeptemberben például a terrorszervezet 38 fegyveresével végeztek. A Boko Haram ráadásul egy ideje már Csád határain belül is hajt végre merényleteket: előfordult, hogy kenukkal léptek az ország területére, de robbantott már például motoros szélsőséges és nőnek öltözött merénylő is Ndjamenában, Csád fővárosában.

A helyi ellenzék a döntés kapcsán jelezte, hogy kész párbeszédet folytatni az elnökkel, szerinte azonban az ellenzéknek fel kell hagynia a gyűlölet szításával. A tábornok egyébként 1990 óta van hatalmon, a tavalyi elnökválasztáson a szavazatok hatvan százalékával győzedelmeskedett.

Rovatok