Index Vakbarát Hírportál

Újabb civil áldozatai vannak a kiújult ukrán válságnak

2017. február 3., péntek 23:15

Négy katona esett el és 17 sebesült meg az elmúlt nap során a kelet-ukrajnai harcokban, írja az MTI a kijevi hadműveleti parancsnokság információi nyomán. A kiújult konfliktus ezen felül két civil életét követelte a Donyeck melletti Avgyijivkában, hárman pedig megsebesültek. Egyikük egy külföldi fotóriporter, akinek a nevét azonban nem hozták nyilvánosságra.

Donyeck megye ukrán ellenőrzésű részének kormányzója, Pavlo Zsebrivszkij szerint a szakadárok tüzet nyitottak egy segélyelosztó pontra, a két halálos áldozat ott vesztette életét. Az ukrán hadműveleti parancsnokság közlése alapján az elmúlt 24 órában a szakadárok 114-szer nyitottak tüzet a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalára.

Ezzel szemben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrajnai megfigyelői missziójának helyettes vezetője, Alexander Hug szerint a múlt vasárnap kiéleződött konfliktus óta napi mintegy ezer tűzszünetsértést regisztrál a küldöttség, amit precedens nélkülinek nevezett.

Közben az ukrán belügyminiszter tanácsadója, Zorjan Skirjak arról számolt be, hogy a szakadárok az általuk ellenőrzött Donyeckben csütörtök éjjel felrobbantottak egy lőszerekkel teli teherautót, amivel szerinte az volt a céljuk, hogy a robbantást aztán az ukrán kormányhaderő nyakába varrhassák. Arról is írt, hogy a szakadárok a néhány kilométerre fekvő Makijivkából szintén azért lőtték Donyecket, hogy az ukrán hadsereg ellen hangolják a helyieket. Az ukrán műveleti parancsnokság viszont azt állítja, hogy a hadsereg egyáltalán nem lövi a szakadárok által megszállt megyeszékhelyet.

Donyeckben kiújultak a harcok, 2017. február 3.

Az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova eközben a nemzetközi jog durva megsértésének nevezte az ukrán fegyveres erők támadásait. Kifejtette, hogy Moszkva aggódik, mert több orosz médiamunkás került már életveszélybe a térségben. A DAN donyecki szakadár hírügynökség szerint kedden repesztalálattól könnyebben megsérült az egyik újságírójuk, valamint az egyik orosz tévé operatőre, mindkettejüket a helyszínen látták el a kiérkező mentősök.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet csütörtökön Oroszországot vádolta a harcok kiújulásáért Kelet-Ukrajnában. Azt mondta, az Egyesült Államok szeretne jó kapcsolatot kialakítani Oroszországgal, de a kelet-ukrajnai helyzet súlyossága megköveteli Oroszország tetteinek komoly elítélését. Az orosz elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov azonban pénteken azt mondta: felszólítanak mindenkit, hogy gyakoroljon nyomást Kijevre, hogy hagyjon fel a támadásokkal, illetve hogy reméli, a szakadárok kitartanak az ukrán kormánycsapatok ellen.

Szétlőtt motel Donyeckben, 2017. február 2.

Rovatok