Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is hatályon kívül helyezték a korrupciót könnyítő rendeletet Romániában

2017. február 5., vasárnap 15:00

Hatályon kívül helyezte vasárnapi rendkívüli ülésén a Sorin Grindeanu vezette román szociálliberális kormány korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította, miután Romániában napok óta százezrek tüntettek a korrupció büntethetőségének enyhítése ellen - írja az MTI. 

Grindeanu már szombaton jelezte, hogy a román kormány hatálytalanítani fogja vasárnap korábbi sürgősségi rendeletét. Grindeanu azzal indokolta döntését, hogy szeretné elkerülni, hogy az ország megosztott legyen. A bejelentéskor több mint 100 ezer ember tüntetett a kormány székháza előtt. 

Közben a szociálliberális román kormányt támogató tüntetők mintegy száztagú csoportja gyűlt össze vasárnap koradélután, hogy a Grindeanu-kabinetet bírásló Klaus Iohannis jobboldali állmfő ellen demonstráljon. Liviu Dragnea a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Facebook-bejegyzésben határolódott el az akciótól, miszerint a PSD semmilyen tüntetést nem rendez vasárnap és a közösségi portálokon terjedő felhívások nem a PSD-től származnak.

A kormányt bíráló jobboldali sajtó arra számít, hogy vasárnap a hat napja tartó tiltakozási hullám legnagyobb korrupcióellenes tüntetése fog kibontakozni Bukarestben, függeltenül attól, hogy a kormány meghozta a hatálytalanításról szóló döntést. 

Romániában hatodik napja tüntetnek az ellen, mert a kormány enyhíteni próbálta a korrupcióért kiszabott büntetéseket. Részletes cikkünket a témában itt olvashatja

Rovatok