Index Vakbarát Hírportál

Nem áll szóba a nyomozókkal a párizsi machetés támadó

2017. február 5., vasárnap 15:10

Sikertelenül próbálták meg kihallgatni vasárnap a kórházi ágyánál azt a 29 éves egyiptomi férfit, aki két nappal ezelőtt bozótvágó-késsel támadt járőröző katonákra a párizsi Louvre-nál, írja az MTI.

A francia hatóságok szeretnék először is szeretnék hivatalosan is tisztázni a támadó személyazonosságát. Most úgy gondolják: Abdullah Reda al-Hamaminak hívják, 29 éves, az egyiptomi Dakahlíja tartományban született, de az Egyesült Arab Emírségekben él, és január 26-án Dubajból érkezett turista vízummal a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre.

A férfi "egyelőre nem hajlandó a nyomozókkal beszélni", közölte a rendőrség. Vasárnap még egyszer megpróbálják majd kihallgatni.

A támadónak pénteken sikerült könnyebben megsebesítenie az egyik katonát a Louvre bejáratánál, miközben azt kiabálta, hogy allahu akbar. A katona öt lövést adott le rá. Életveszélyes állapotban került kórházba, azonnal megműtötték. Szombaton sokat javult az állapota, és miután az orvosai úgy ítélték meg, hogy kihallgatható állapotban van, szombat este a kórházban őrizetbe vették.

Bernard Cazeneuve kormányfő korábban azt mondta: "láthatóan terrorista jellegű" támadás történt. A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított vizsgálatot terrorizmussal kapcsolatos emberölési kísérlet gyanújával. 

Az viszont még vasárnap sem volt világos, hogy mik lehettek a támadó motivációi.

A jogi és külkereskedelmi végzettségű egyiptomi férfi ugyanis nem volt ismert arról, hogy radikalizálódott volna, és a nyomok alapján úgy tűnik, Párizsban nem volt tettestársa.

A Dubajban egy vállalat kereskedelmi igazgatójaként dolgozott. A környezete úgy tudta, hogy üzleti útra ment Párizsba. Terhes felesége jelenleg Szaúd-Arábiában van hét hónapos, első közös gyerekükkel. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nem vállalta magára a merényletkísérletet, és arra utaló jel sincs, hogy a tettes felesküdött volna a terrorszervezetre. A férfi Párizsban, a Champs-Elysées sugárút közelében bérelt heti 1700 euróért egy luxuslakást, ahol a házkutatás során semmilyen iszlamista tárgyat vagy röplapot nem találtak a nyomozók. A támadás előtti percekben azonban Abdullah Reda al-Hamami Twitter-oldaláról több arab nyelvű üzenetet is posztoltak, amelyek az Iszlám Államot éltetik.

Rovatok