Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok ajándékként hazaküldenék Snowdent Trumpnak

2017. február 11., szombat 11:06

Az orosz hatóságok erősen elgondolkoztak azon, hogy "baráti ajándékként" kiadják az Egyesült Államoknak a lehallgatási botrányt kirobbantó Edward Snowdent, és így javítsák az amúgy is feltűnően szívélyes viszonyt Moszkva és Donald Trump kormánya között. 

A tervről az NBC számolt be amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva. A hírek szerint az oroszok komolyan tárgyalták Snowden kiadatását mint egy lehetséges, Trumpnak nyújtandó "szívességet", amivel lekenyerezhetnék az új amerikai elnököt. 

Snowden jogászai azt mondták a tévécsatornának, ők nem tudnak a dologról, és nem aggódnak a kiadatás miatt. Maga Snowden pedig a Twitteren azt írta, az NBC híre is azt bizonyítja, hogy annak ellenére, hogy évek óta Moszkvában él és a KGB utódja, az FSZB felügyeli életét, mégsem dolgozik együtt az oroszokkal. Mert ha így lenne, nyilván nem adnák ki.

Ez az érvelés persze nem valami betonbiztos, hiszen ahogy egy szakértő az NBC-nek elmondta: ha már megszerezték tőle a szükséges, ellopott információkat, akkor miért ne szabadulhatnának meg tőle? Oroszország egyébként azért is jól járna a kiadatással, mert vélhetően az Egyesült Államokban jó nagy balhé kerekedne arról, hogy mi legyen Snowdennel, és ismét felszínre törne az NSA-botrány is.

Snowden ugyebár arról ismert, hogy amíg ott dolgozott, rengeteg adatot meglovasított az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA), és ezeken keresztül ő és a vele együttműködő újságírók bemutatták, hogy az amerikai állam milyen kifinomult és invazív módszerekkel figyeli meg saját polgárait és külföldi ellenségeit és partnereit egyaránt. 

Barack Obama elnökségének végén arról szóltak a találgatások, hogy Snowden talán kegyelmet is kaphat, de ez nem történt meg. Viszont Donald Trump korábban akasztanivaló árulónak nevezte, tehát ha tényleg kiadnák az oroszok, nem számíthatna sok jóra.

Rovatok