Index Vakbarát Hírportál

Le Pennek jogtalanul felvett pénzeket kell visszafizetnie

2017. február 16., csütörtök 15:05

Nincs szükség az Európai Parlament azon döntésének felfüggesztésére, aminek értelmében a francia Nemzeti Front három képviselőjének, köztük Jean-Marie Le Pen korábbi pártelnöknek vissza kell fizetnie az asszisztenseik után jogtalanul felvett uniós pénzeket - mondta ki csütörtökön az Európai Unió Bírósága. 

Az Európai Parlament illetékes szervei tavaly megállapították: Jean-Marie Le Pen, Bruno Gollnisch és Mylene Troszczynski jogtalanul vettek fel uniós pénzeket asszisztenseik után, akik olyan munkát végeztek, ami nem kapcsolódik EP-képviselői tevékenységükhöz - írja az MTI. Le Pennel nagyjából 320 ezer eurót, Gollnisch-sal 275 ezer eurót, Troszczynskivel pedig 56 ezret akar visszafizettetni az EP, ami ezért elrendelte az érintett képviselők bérének és költségtérítésének jelentős csökkentését.

A képviselők az uniós bírósághoz fordultak az EP döntésének visszavonását, az ítélet meghozataláig pedig annak a felfüggesztését kérve, mondván, hogy a pénzek visszatartása akadályozza őket a mandátumuk hatékony gyakorlásában.

A törvényszék elnöke rámutatott: az uniós parlamentnek a pénzek visszatartására vonatkozó döntése önmagában nem tekinthető úgy, hogy korlátozza a képviselői mandátum hatékony és független gyakorlását. Mi több, a három EP-tag nem is indokolta, hogy a bérük csökkentése szerintük miképpen korlátozza a tevékenységüket - közölte.

Az elnök szerint ezért nincs szükség arra, hogy az ítélet meghozataláig felfüggessze a bíróság a parlament döntését.

Nyomozás Fillon feleségének állítólagos fiktív állásai ügyében

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség pedig csütörtökön az jelentette be, hogy a tavaszi francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon feleségének állítólagos fiktív állásai ügyében indult nyomozás eredményét megkapta, és azok alapján nem lehetséges ejteni a vádakat - számolt be az MTI. 

Az illetékes ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus hetilap január 25-i számában megjelent értesülés alapján hivatalból indított vizsgálatot sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával. Fillon korábban azt mondta: csak akkor lép vissza, ha a nyomozás alapján eljárás indul ellene.

A szerdán lezárult vizsgálat, aminek most kiegészítését rendelte el az ügyészség, arra kereste a választ, hogy Penelope Fillon ténylegesen ellátta-e az asszisztensi teendőket a 2002-ig képviselőként dolgozó férje, majd annak utóda mellett.

Rovatok