Index Vakbarát Hírportál

Már három embert elfogtak Kim Dzsongnam meggyilkolása miatt

2017. február 16., csütörtök 06:22 | aznap frissítve

Malajziában őrizetbe vettek még két gyanúsítottat az észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolásával összefüggésben – írja az MTI.  A 45 éves Kim Dzsongnamot hétfő reggel 9 körül mérgezte meg két nő a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren. A tettesek taxival menekültek el a helyszínről.

A SkyNews rendőrségi forrásból úgy tudja, hogy már hárman vannak őrizetben a gyilkosság miatt: két nő és egy férfi. Az egyik nőnek vietnami útlevele, a másiknak indonéziai útlevele volt, a csütörtökön őrizetbe vett 26 éves férfi  pedig maláj állampolgárságú.

A dél-koreai TV Csoszun közben arról számolt be, hogy a hatóságok, a dél-koreai társszervektől kapott ujjlenyomata alapján azonosították Kim Dzsongnamot, amit a szöuli kormány képviselői is megerősítettek. 

Az azonosításnál az okozott kisebb zavart, hogy a férfi Kim Csol névre szóló észak-koreai útlevéllel utazott, amelyben nem Kim Dzsongnam születési adatai szerepeltek. Korábban a sajtó azt írta, hogy a malajziai igazságügyi orvosszakértők egyelőre nem állapították meg a halál okát, dél-koreai tisztviselők szerint ugyanakkor azt mérgezés okozta.

A Kyodo hírügynökség jelentésében ezt idézte,

embereink (dél-koreai szakértők) bementek a halottasházba és látták Kim Dzsongnam holttestét. Szája környékén tajték volt, ami a halálos mérgezések tipikus esete.

Médiajelentések szerint két nő mérgezte meg hétfőn Kim Dzsongnamot a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren. Egyes források arról írtak, hogy mérgezett tűkkel támadták meg a férfit, míg mások szerint folyadékot spricceltek az arcába. Minden bizonnyal politikai gyilkosság áldozata lett.

Szöül hangszórókon keresztül tudatja az észak-koreaiakkal, hogy mi történt

Dél-Korea az észak-koreai határra telepített hangszórókon keresztül tájékoztatja szomszédjának lakosait Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvérének, Kim Dzsong Namnak a feltételezett meggyilkolásáról. Az intézkedés célja, hogy ellássa a "szükséges információkkal az észak-koreai lakosságot és katonákat". Amint hivatalosan is megerősítik, hogy Kim Dzsong Namot megölték hétfőn a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren, megkezdődik az ezzel kapcsolatos tájékoztatás a két ország között húzódó demilitarizált övezet mentén telepített hangszórókon keresztül - mondta egy dél-koreai katonai szóvivő. 

A totális állami ellenőrzés alatt álló észak-koreai sajtó ugyanis hallgat Kim Dzsong Un mostohafivérének haláláról.

A hangszórók használata bevett szokás a két Korea "pszichológiai hadviselésében", noha a két ország 2004-ben megállapodott abban, hogy felhagy ezzel a gyakorlattal. Szöul azonban 2015-ben - amikor kiéleződött a két ország közötti feszültség - ismét ehhez a propagandaeszközhöz nyúlt, majd Phenjan is hasonlóképp járt el.

Rovatok