Index Vakbarát Hírportál

Trump védelmi minisztere szeretne, de még nem tud együttműködni Oroszországgal

2017. február 16., csütörtök 17:15

Jelenleg nincsenek meg a szükséges feltételek az Oroszországgal folytatandó katonai együttműködéshez – jelentette ki James Mattis új amerikai védelmi miniszter a NATO csütörtöki brüsszeli védelmi miniszteri ülését követő sajtótájékoztatóján.

„Jelenleg nem vagyunk olyan helyzetben, hogy katonai együttműködést folytassunk Oroszországgal. A politikai vezetők azonban meg fognak próbálni közös nevezőre jutni” – mondta sajtótájékoztatóján Mattis nem sokkal azután, hogy orosz kollégája, Szergej Sojgu Moszkvában arról beszélt, hogy készek felújítani az együttműködést Washingtonnal, írja az MTI.

Mattis közölte, országa elkötelezett az Oroszországgal folytatott együttműködés helyreállítása iránt, de realistának kell lenni, és biztosítani kell, hogy a NATO diplomatái „az erő pozíciójából tárgyalhassanak” Moszkvával.

Egy kérdésre, amely azt firtatta, beavatkoztak-e az oroszok az amerikai elnökválasztásba, ahogyan azt az amerikai hírszerzési jelentések is megállapították, Mattis azt válaszolta: „Most csak annyit mondanék, nagyon kevéssé kétséges, hogy (az oroszok) több esetben is beavatkoztak vagy megpróbáltak beavatkozni demokratikus választásokba.”

A védelmi miniszter Oroszországra vonatkozó megjegyzései szakértők szerint ellentétben állnak Trump korábbi kijelentéseivel, és azt mutatják, hogy jóval nehezebb a viszony normalizálása, mint ahogy azt Trump gondolta a kampánya során.

Mattis szerdán Brüsszelben kijelentette: a NATO tagállamainak eleget kell tenniük a védelmi kiadásaik növelésére vonatkozó vállalásaiknak, ha el akarják kerülni a szövetség tevékenységéhez nyújtott amerikai hozzájárulás mérséklését. A NATO tagjai korábban ugyanis vállalták, hogy a hazai össztermékük (GDP) legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra fogják fordítani. Ezt a szintet ugyanakkor tavaly mindössze öt ország – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Görögország és Észtország – érte el.

„Az amerikai adófizetők nem tudnak továbbra is aránytalanul nagy részt vállalni a nyugati értékek védelméből. Nem várható el, hogy az amerikaiak jobban törődjenek az önök gyermekeinek biztonságával, mint azt önök teszik” – mondta Mattis, aki a szövetségesek megnyugtatására kiemelte: a transzatlanti kapcsolatok alapköve továbbra is a NATO, amely „a modern történelem legsikeresebb és legerősebb katonai szövetsége”.

Rovatok