Index Vakbarát Hírportál

A saját kezüket kenték be méreggel Kim Dzsongnam gyilkosai

2017. február 22., szerda 07:16

Észak-Korea malajziai nagykövetségének másodtitkárát, Hyon Kwang Songot is körözi a Kuala Lumpur-i rendőrség Kim Dzsongnam február 13-i megölése kapcsán. Az észak-koreai diktátor idősebb féltestvérével a maláj főváros repülőterén végzett Észak-Korea két ügynöke, akik mérget kenhettek a 47 éves férfi arcába, majd eltűntek a helyszínről – a történteket a térfigyelő kamerák is látták.

Azóta a rendőrség a végrehajtókat azonosította is, egy indonéziai és egy vietnami nőt. Rajtuk kívül a rendőrség név szerinti gyanúsítottként a zárt kommunista ország másodtitkára mellett az észak-koreai légitársaság két munkatársát is keresi – írta a BBC. 

Az még nem derült ki, milyen méreg ölte meg Kim Dzsongnamot. A támadás után még segítséget kért, a szemét fájlalta, végül a kórházba szállítás közben halt meg. A mérgezés módszerét viszont már megállapították a malajziai rendőrök: a két nő a saját puszta kezét mártotta méregbe, hogy aztán rákenhessék Kim Dzsongnam arcára. 

Erős a gyanúnk, hogy kitervelt akcióról volt szó, amelyre kiképezték őket

– mondta Khalid Abu Bakar, a malajziai rendőrség főfelügyelője az AP hírügynökség szerint, hozzátéve, hogy két Kuala Lumpur-i plázában gyakorolhattak.

A nők a rendőrség szerint tudták, hogy veszélyes anyaggal dolgoznak, amit az is bizonyít, hogy a biztonsági kamerák felvételein látszik, hogy eltartják maguktól a kezüket, amikor elsietnek a helyszínről a támadás után. Feltehetően rögtön a merénylet után lemosták magukról a mérget.

Kim Dzsongnam az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun féltestvére volt, aki hosszú idő óta külföldön élt, és többször kritizálta a családja által irányított rezsimet. A 2000-es évek elején még úgy tűnt, ő lesz a kommunista dinasztia következő vezetője, ám a külföldre rendszeresen járó, a kaszinók és a nyugati életmódhoz vonzódó férfi végül kiesett apja kegyeiből, miután Japánban hamis kínai útlevéllel lebukott, amikor az ottani Disneylandbe akart eljutni.

Malajzia és Észak-Korea viszonylag szoros kapcsolatot ápoltak, ám ez a gyilkosság óta feszültté vált, miután a maláj hatóságok nem adták ki Kim Dzsongnam holttestét és a boncolást is elvégezték, majd a gyanúsítottakat is megnevezték. Észak-Korea szerdán már az őrizetbe vett "ártatlan nők" szabadon engedését követelte Malajziától.

Rovatok