Index Vakbarát Hírportál

Muszlimok újíttatják fel a megrongált amerikai zsidó temetőt

2017. február 22., szerda 10:47

Két muszlim-amerikai aktivista szervezett gyűjtést a Saint Louis-i zsidó temetőben megrongált sírok helyreállítására – írja a CNN. 

Ismeretlen vandálok több mint 170 sírkőben tettek kárt a temetőben. Az ennek hatására pár napja indított közösségi finanszírozási kampány jócskán túllépte a 20 ezer dolláros eredeti célját, a cikk írásakor tart 57 ezer dollárnál (16,6 millió forintnál), és még 26 napig tart.

Ahogy a rongálásról is beszámoló cikkünkben írtuk, az utóbbi időben elszaporodtak a zsidó közösségek elleni támadások vagy az őket ért fenyegetések. Hétfőn például 11 újabb zsidó kulturális központot kellett kiüríteni bombafenyegetés-hullám miatt. Az elmúlt hónapban 27 államban összesen 69-re emelkedett a hasonló esetek száma. Bár a Fehér Ház sajtósa szerint Donald Trump amerikai elnök világossá tette, hogy az ilyen cselekedetek elfogadhatatlanok, az elnököt így is sok kritika éri, amiért a beiktatása óta ugrott meg a fenyegetése száma.

A CNN szerint az amerikai muszlim közösségek a bombafenyegetésben érintett zsidó közösségek segítése érdekében is felléptek. A Council on American-Islamic Relations (CAIR) nevű muszlim jogvédő szervezet például 5 ezer dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki a fenyegetésekért felelős személyek elfogásában információval segíti a rendőrséget.

Rovatok