Index Vakbarát Hírportál

Az olajlobbi legyőzte az indiánokat

2017. február 23., csütörtök 14:29

Tíz, a Dakota Olajvezeték ellen tüntető embert tartóztattak le csütörtökön, ugyanis a határidő lejárta után nem hagyták el az Oceti Sakowin nevű tábort, írja a CNN. A tervezett vezeték az Álló Szikla (Standing Rock) indián rezervátum mellett haladna el, a területen maradt tüntetők pedig vagy gyorsan és önszántukból távoznak, vagy lecsukják őket.

Észak-Dakotában komoly nyersolajtartalékokat tártak fel, azonban a kitermelt olaj nagy részét most vonatokkal szállítják el, ami sokkal drágább megoldás, mint egy közvetlen olajvezeték. A 3,7 milliárd dollárba kerülő projekt kivitelezésének ötlete 2014-ben merült fel először, az 1900 kilométer hosszú vezeték pedig keresztezné az indián rezervátum északi csücske melletti Missouri folyót és az ott felduzzasztott Oahe tavat. Ez hatalmas felháborodást váltott ki a helyiekből, és egy darabig úgy tűnt, hogy a tüntetőknek sikerült győzniük az olajlobbival szemben.

Maga Barack Obama is kiállt mellettük, Donald Trump azonban másképp gondolta. Utasítást adott az amerikai hadseregnek, hogy tegye lehetővé a Dakota Olajvezeték munkálatait, ami a tiltakozók eltüntetésével zavartalanul folytatódhat tovább.

Rovatok