Index Vakbarát Hírportál

Amerikai lapban védte meg Gorka Sebestyént Navracsics Tibor

2017. február 28., kedd 20:35 | aznap frissítve

Véleménycikkben védte meg Navracsics Tibor hétfőn Gorka Sebestyént, Donald Trump magyar származású tanácsadóját az őt ért vádak miatt. A The Hill nevű portálra írt cikkben Navracsics azt írja, a férfit antiszemitának és fasisztának nevező vádak alaptalanok, és csupán a politikai haszonszerzés a céljuk. Ha ilyenkor csendben maradunk, azzal a demokráciának és így magunknak is ártunk, írja.

A Gorka-botrány

Gorka Sebestyént egy Donald Trump beiktatásán készült fotó miatt vette össztűz alá az amerikai média egy része, A fotón Gorka a Vitézi Rend jelvényével szerepelt. Az 1920-ban Horthy által létrehozott rendet a baloldali Mic.com a legelvetemültebb náci kollaboránsként említette.

Gorka a beiktatáson készült kép miatti botrányról az alt-right szócsöveként számon tartott Breitbartnak beszélt. Elmondta, a jelvényt a mai napig hordja néha, azért, hogy emlékeztesse magát arra, honnan jött, mennyit szenvedtek a szülei a nácik és kommunisták alatt, és hogy segítse abban, amit ma csinál. 

Ezt követően múlt pénteken a Forward elevenítette fel a botrányt, hosszasan tárgyalva Gorka antiszemita és szélsőjobboldali kötödéseit. Ebben a cikkben többek között Toroczkai László, a Jobbik jelenlegi alelnöke, valamint Molnár Tamás és Bégány Attila, két volt Jobbikos neve merült fel. Toroczkai a 2006-os Magyar Nemzeti Bizottság miatt, Molnár és Bégány pedig mert a Fidesszel és Orbán Viktorral elégedetlen Gorka 2007-ben velük együtt alapított pártot Új Demokratikus Koalíció néven. Emellett szó van benne a Magyar Demokrata nevű újságról és Bencsik Andrásról is, a szerző szerint ugyanis az, hogy Gorka publikált az ismerten antiszemita Bencsik által vezetett újságba, szintén alátámasztja a vádakat. 

A Forward megkereste Gorkát a korábbi munkatársai és munkahelyei antiszemita hátterével kapcsolatban, amire többek közt azt válaszolta: szülei gyerekként átélték a nyilas rendszer borzalmait. Emellett gyakorlatilag minden, a cikkben bizonyítékként felmerülő kapcsolatot cáfolt, de volt, amelyik eleve gyenge lábakon állt. Toroczkaival való feltételezett kapcsolata például mindössze abban merül ki a cikk alapján, hogy mindketten részt vettek a Magyar Nemzeti Bizottság munkájában.

A Magyar Demokratával való munkájáról azt mondta, nem volt tisztában a lap profiljával, egy ismerőse miatt írt oda cikkeket. Azt is hozzátette, hogy ekkoriban az volt a célja, hogy egy átláthatóbb és egészségesebb demokrácia jöjjön létre Magyarországon, és elutasította a revansizmust és az idegengyűlölő csoportokat is.

Alaptalan vádaskodás

Gorka tehát elutasította a vádakat, és ezt tette Navracsics is hétfői cikkében. Szerinte a férfi egész életében fasiszták és antiszemiták ellen harcolt, így a támadás különösen aljas. Gorkát a rendszerváltás után nem sokkal ismerte meg és barátkozott vele össze, amikor a férfi Angliából hazatérve rögtön az Antall-kormány Honvédelmi Minisztériumába került. Navracsics szerint hamar országszerte elismert nemzetbiztonsági szakértővé vált, és egyike volt azoknak, akik meg tudták magyarázni, mit is jelent pontosan a világ számára a 2001-es terrortámadás.

2002-ben aztán szakértőként részt vett a Medgyessy Péter állambiztonsági múltját vizsgáló bizottságban is, ami Navracsics szerint sokat ártott neki, de nem utasította vissza. Sőt, aktívan részt vett benne, azt hangsúlyozva, hogy akár nácikról, akár kommunistákról van szó, a demokrácia jövője a lusztráción és a múlttal való őszinte szembenézésen nyugszik. Szerinte éppen ezért különösen undorító, hogy a média fasisztának és antiszemitának akarja beállítani őt. 

Gorka ma amerikai állampolgár és Trump tanácsadója, ami kifejezetten hozzáillő, írja Navracsics. Ahogy írja, hamar ismét a csúcsra tudott kerülni azoknak az értékeknek köszönhetően, amik összekötik a demokrácia szerelmeseit az óceánon innen és túl. Szerinte akár politikusok kommunista háttere után nyomozott, akár a Jobbikhoz hasonló gyűlölködő és irredenta pártokat próbálta meg visszaszorítani, soha nem a haszon, hanem a Nyugat klasszikus liberális eszméiben való hit hajtotta.

Rovatok