Index Vakbarát Hírportál

Mutogatás miatt őrizetbe vették a tiszteletbeli magyar konzult Floridában

2017. február 28., kedd 14:44 | aznap frissítve

 

Fejlemény: Tisztázta magát a mutogatás vádja alól a volt konzul Floridában.

Hat szeméremsértőt vettek őrizetbe Floridában, köztük Gergátz Istvánt, Sarasota tiszteletbeli magyar konzulját, írja a Magyar Nemzet.

Az idős férfiakat civil nyomozók fogták el Sarasota egyik strandján a múlt héten. A férfiak a nemi szervüket mutogatták és ajánlatokat tettek a fürdőzőknek a Casperson beachen. A 71 éves Stephen Gergatzot, vagyis Gergátz Istvánt a többi őrizetbe vett férfival együtt 500 dolláros óvadék ellenében pénteken helyezték szabadlábra.

A WFLA.com tudósítása szerint a kedden és pénteken lezajlott rendőri akcióban őrizetbe vettek közül volt, aki szexuális ajánlatot tett, volt, aki mindössze egy sörrel takarta el a férfiasságát, Gergátzot pedig egy függőágyban találták meg meztelenül.

Az őrizetbe vett, 52–80 év közötti férfiakról fotót is közölt a MySuncoast.com. A fotó alapján Stephen Gergatz azonos Gergátz Istvánnal, aki a tiszteletbeli magyar konzulok honlapján is szerepel.

Gergátz Istvánt 2012-ben nevezte ki és 2015 augusztusában iktatta be hivatalába Hende Csaba honvédelmi miniszter a floridai Venice Petőfi Magyar Klubházban. A miniszter az amerikai magyaroknak szóló Lloyd magazinnak adott interjújában arra a kérdésre, hogy ismeri-e a tiszteletbeli konzult személyesen, azt válaszolta, hogy

most már igen, mert tegnap este ő fogadott a repülőtéren kedves feleségével. Végtelenül szimpatikus házaspár, akik New Orleansban évtizedekig sokat tettek a magyarságért, és most, hogy átköltöztek Floridába, a magyarságot összetartó, segítő, önkéntes munkát kívánják folytatni itt is. A magyar állam nagyon hálás az ő munkájukért, és elismerésül egyfajta hivatalos pecsétet is üt erre, akkor amikor a tiszteletbeli konzuli címert és pecsétet át fogjuk adni. Nagy örömmel fogom ezt a feladatot végrehajtani.

A nyugalmazott belgyógyász doktor Gergátz István Amerikában született, élt Ohióban, New Jersey-ben és Louisianában is. 1999-től New Orleansban volt tiszteletbeli konzul, hat éve költözött feleségével, Bika Juliannával együtt Floridába. Az American Hungarian Journalnak adott 2012-es interjújában arról beszélt, a Katrina hurrikán után döntöttek úgy, hogy elköltöznek Louisianából, és bezárja az ottani konzulátust.

Abban az évben már megkapta az új konzulátusra az engedélyt és a konzuli igazolványát  is annak ellenére, hogy Florida államban már van egy másik magyar konzulátus is, Miamiban. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a feladata, azt válaszolta, hogy

sok minden, ügyintézés, aláírás, hitelesítés. Bajba került magyar állampolgárok ügyes-bajos dolgait intézni,van egy nagy katonai bázis Tampában, azoknak a rokonai akik jönnek ki, segíteni beilleszkedni az új környezetbe. Az én területem nagy nagy, ezért sokat kell majd utaznom pl. egyetemekre ahol konferenciákat rendeznek, vagy fesztiválok megnyitójára,különböző kulturális rendezvényekre. Anyakönyvezést is fogok intézni, halálozást, házasságkötést is. 

Rovatok