Index Vakbarát Hírportál

Sokatmondó cím miatt leváltották a napilap főszerkesztőjét

2017. március 1., szerda 19:19

„Keményen megfizet ezért a lap” – ígérte kedden Recep Tayyip Erdogan, miután a Hürriyet török napilap az államfő és a katonai vezérkar közötti viszálykodásról írt.

Az elnök ígérete gyorsan valósággá lett: szerdán leváltották a napilap főszerkesztőjét. 

„A főhadiszállás nyugtalan” címmel megjelent írás a bizonyos politikai és katonai körök összefonódása miatti aggodalmakra utalt, így a többi között arra, hogy a török vezérkari főnök túl közel áll a kabinethez. A február 25-én megjelent írás szerint a török vezetés nem kérte ki a hadsereg véleményét, mielőtt eltörölte volna a női fejkendő – az iszlám vallásosság egyik szimbólumának – a hadseregben való viseletére vonatkozó tilalmat – írta az MTI.

Az intézkedés egy újabb lépésnyi távolodást jelent a világi, modern Törökország alapjait lerakó Kemal Atatürk politikai örökségétől, amelynek védelmezőjeként – a puccs eszközét is rendszeresen bevetve – a hadsereg lépett fel a 20. század során.

Állítólag nem csak a cikk tartalma, de a címe is kiváltotta a hatalom koncentrációján erőteljesen dolgozó Erdogan haragját. Az ugyanis „A fiatal tisztek nyugtalanok” című, a Erdogannal és pártjával, az Igazság és Fejlődés Pártjával (AKP) kritikus Cumhüriyetben jelent meg 14 éve, nem sokkal azután, hogy Erdogan és pártja abszolút többséget szereztek a parlamentben. A cikk a történelmi előzmények ismeretében címével is arra utalt, hogy ideje már egy puccsnak a világi Törökország védelmében – értelmezte a helyzetet a Turkishminute.com.

És ez különösen azután érzékeny utalás, hogy tavaly júliusban sikertelen puccskísérletet hajtott végre a hadsereg egy része Erdogan ellen – meglepő ügyetlenséggel.

„Nem gondoltunk arra, hogy ilyen jelentése is lehet a címnek. A szándékosság kizárt. Noha ilyen szándék nem volt, a katonaság nyugtalan cím szerkesztői hibának tekinthető, amiért elnézést kérünk” – írta a Hüriyet.

A főszerkesztői posztot Sedat Ergin a lap egyik újságírójának, Fikret Bilának adta át. A Hürriyet erről nem számolt be, a kormánykritikus Cumhüriyet viszont igen.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet, és más hasonló csoportok a sajtószabadság rohamos rosszabbodásáról számolnak be Törökországban. Több mint 140 újságíró került börtönbe, köztük Deniz Yücel, a Die Welt című német lap Isztambulban letartóztatott tudósítója is.

Rovatok